Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония може да се сблъска с недостиг на електроенергия заради COVID-19

Поради състава на внасяния газ страната разполага със запаси за две седмици, като пандемията заплашва да спре доставките на жизненоважното гориво

Япония може да се сблъска с недостиг на електроенергия заради COVID-19

Снимка: Bloomberg

Глобалната криза, причинена от разпространението на коронавируса, изправя Япония пред нов риск - потенциално прекъсване на жизненоважното снабдяване с втечнен природен газ (LNG), което би потопило големи части от страната в мрак.

Тъй като LNG не позволява дългосрочно съхранение, Япония разполага със запаси само за следващите две седмици. И все пак страната зависи от горивото за 40% от енергийните си нуждите, като всички количества, които островната страна внася, идват от Близкия Изток и Югоизточна Азия, пише Nikkei Asia Review.

Още по темата

За да защити ресурса, JERA, най-големият производител на изкопаеми горива в Япония, в който Tokyo Electric Power Holdings и Chubu Electric Power имат равни дялове, започнаха да предприемат спешни мерки към самите фронтове на битката: пристанищата, където горивото се зарежда. 

В заседателна зала на електроцентралата на JERA в Шинагава, която осигурява електричество на голяма част от населението на Токио, са разположени множество палатки, в които спят служителите на компанията.

"Предприехме множество мерки за поддържане на стабилното снабдяване, дори ако инфекцията продължи да се разпространява", заяви служител на JERA.

Ако пътуването с обществения транспорт стане твърде рисковано заради вируса, служителите ще спят в електроцентралата, добавят от дружеството. Работната процедура е променена, за да се осигури плавен поток на втечнен газ. Когато някои танкер, превозващ LNG, започне да разтоварва пренасяния газ на местното пристанище, работниците на сушата нямат право да се качват на борда му.

Тези необикновени мерки подчертават колко жизненоважна е газовата електроцентрала. Токийският залив, който се простира в префектурите Чиба, Токио и Канагава, е най-важният хъб за производство на енергия чрез LNG в Япония. JERA управлява много от електроцентралите там, всички от които работят на газ.

Газовите централи на компанията произвеждат годишно 26 млн. киловата електроенергия, като общият дял на LNG в енергийния микс на страната достига 30%.

Ако поради някаква причина ситуацията с коронавируса принуди въпросните съоръжения да преустановят работа, зоната на метрополитния район Голям Токио ще остане без електрозахранване.

Днес LNG се е превърнал в стълб на електроенергията в Япония. Преди 11 март 2011 г., когато силно земетресение и последвалото цунами удари източното крайбрежие на страната, втечненият газ съставлява 28% от производството на електроенергия в национален мащаб. То нарасна до 40% през фискалната 2017 г., след като местните ядрени централи бяха изведени от експлоатация заради катастрофата с АЕЦ „Фукушима“.

Въпреки че някои от ядрените съоръжения отново бяха пуснати в действие, едва три от 10-те местни енергийни компании успяха да отговорят на по-строгите мерки за безопасност относно ядрената енергия.

Нещо повече, коронавирусът вече „влезе“ и в ядрените централи. Наскоро служител, работещ в АЕЦ „Генкай“ в префектура Сага, е дал положителна проба след тестване.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 6 месеца
Това е добра новина за ядрената енергетика!
3
 
0
 
4
zelka007 до: Minka
преди 6 месеца
имат си в излишък дори , ама не издържат мерките за безопасност ... или искаш да гледаш сутрин какъв е бил радиационният фон над страната ни за да си купиш пресни марули ?! или да гледаш от коя зона е уловена рибата , дето се каниш да купиш , и каква е била радиационната обстановка през последните 6 месеца там ... :)))
1
 
2
 
3
zelka007 до: doba
преди 6 месеца


мда ... те и без мен си го правят , дип че отнема време ... :))) ...

ядрените ги чистят , щото не могат да покрият норми за безопасност , пък на светът му пука вече , щото очевидно фукошима не е само японски проблем ...

въглищните също ги чистят , щото на светът му пука за емисиите , и ако искат да продават скоро в европа , ще трябва да мислят за зелените данъци ...

земята е кът там , та затова фотоволтаици само по покривите ще слагат , другото е зверска скъпотия ...

същото важи и за перките , скъпотия е за земята , но ! ... експериментират усилено с плуващи офшорни турбини собствени разработки ... скоро , в рамките на десетилетие ще имат доста сериозен флот от такива ...

залагат на зелен водорд сериозно , затова и толкова газови централи имат вече ... понеже , ако си следил мисълта ми дотук , си видял че ще залагат сериозно на възоновяеми извън територията си ... ще строят огромен фотоволтаичен парк в австралия и терминал с електролизери за производство на зелен водород ... първият експериментален кораб за транспорт на водород го пуснаха на вода , вече го оборудват ... ще тестват скоро системата как работи и ще изглаждат в движение проблемите ... проектира ли са и произвеждат първите газови турбини за 70%газ+30%водород ... освен за тях си имат поръчки и за такива за хамериканците .... имат поръчки и за работещи на 100% на водород ... не ги мисли японците и корейците ... :))) ... това че не се пише туканка за тях не значи че не работят ... модернизират си мрежата сериозно , за да може да се справя с голямо количество възобновяема енергия ... в СА опорните батерии , които ще поемат контрола на енергийната система и големите фотоволтаични и соларни проекти са японски - натриеви ... :))) ...
2
 
4
 
2
преди 6 месеца
Ако си имаха ядрени централи, сега всичко щеше да им е ОК, ама...
2
 
4
 
1
преди 6 месеца
Нема страшно, Зелков ще им набучи безброй перки и ще им опъне волтаици още повече!
И ще има ток безкрай, безплатен!

Още от Азия
Австралия поведе по загуби сред основните пазари в азиатския регион