Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония може да започне мащабно затваряне на въглищни мощности

Новият план обаче няма да спре изграждането на 15 нови въглищни електроцентрали в страната, както и използването на 16 блока с по-висока ефективност

Япония може да започне мащабно затваряне на въглищни мощности

Снимка: Bloomberg L.P.

Япония може да затвори около 100 неефективни въглищни централи до 2030 г., за да постигне целта си за намаляване на емисиите съгласно Парижкото споразумение за климата, съобщава Bloomberg.

Японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността скоро ще започне експертни дискусии по изготвяне на детайли относно подробностите по плана за извеждане от експлоатация, споделя представител на институцията. Мащабното спиране е необходимо за постигане на целите, които вече са заложени в основния енергиен план на страната от 2018 г. и няма да включва 26 въглищни централи с по-висока ефективност или да блокира изграждането на 15 нови въглищни електроцентрали, посочва още служителят. 

Още по темата

Планът няма да промени особено енергийния микс на страната, в който доминира въглищната енергия, която се очаква да представлява 26% от общото количество генерирана енергия в национален план към 2030 г. Ако този дял бъде постигнат, това ще означава, че Япония е свила въглищните мощности с 32% спрямо капацитета от март 2019 г.

Страната се ангажира да намали емисиите от парникови газове с 26% до 2030 г. спрямо нивата от 2013 г., съгласно Парижкото споразумение.

Япония привежда своята енергийна политика все по-ясно спрямо международните тенденции към постигане на нисковъглеродна икономика. Отделен панел на министерството на енергетиката посочва, че прегледът на дългосрочните цели на страната трябва да започне през следващата година с акцент върху декарбонизацията.

Третата по големина икономика в света разполага с 140 въглищни централи, от които 114 използват неефективна или по-малко ефективна технология, според данни на министерството. Някои централи от по-старото поколение в префектурите Окинава и Хокайдо може да бъдат освободени от закриване, като се има предвид голямата им роля при снабдяването с електроенергия, заяви представителят на институцията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Кадър на деня за 3 август