Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония не изключва присъединяване към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Токио ще следи развитието на новата международна структура преди да вземе окончателно решение

Япония не възнамерява да се присъедини към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB), но не изключва такава възможност в бъдеще, заяви финансовият министър Таро Асо.

"Нямаме друг избор, освен да бъдем по-предпазливи по отношение на въпроса за участие (в AIIB – бел. ред.)", каза ръководителят на финансовото ведомство, цитиран от ТАСС.

Още по темата

Асо не изключи възможността за участие на Токио във финансовата структура в бъдеще, като се отбеляза, че Япония възнамерява да "следи развитието на банката". По думите му основните критерии за окончателното решение включват "прозрачност и индивидуален подход", за да се избегнат корупционни схеми.

В понеделник японският посланик в Китай Масато Китера заяви в интервю за Financial Times, че Япония може да се присъедини към AIIB още през юни тази година. "Японските бизнес кръгове закъсняха да разгледат тази възможност, но сега въпросът вече присъства в дневния ред, тъй като банката може да се окаже много ефективна", отбеляза посланикът.

По-рано Токио нееднократно заявяваше, че няма намерение да участва в създаването на AIIB. Наблюдатели в Съединените щати и Япония изразиха нееднократно безпокойство относно плановете на Пекин, тъй като тази финансова институция може да се превърне в сериозен конкурент в азиатския регион за Световната банка и Азиатската банка за развитие, подкрепяна от Вашингтон и Токио. В допълнение, според САЩ и Япония при бързо развиващите се банки е много трудно да се контролира първоначалното отпускане на кредити, които могат да бъдат източник на корупция, особено в развиващите се страни.

Към днешна дата около 44 държави са заявили намерението си да се присъединят към новата структура.

Идеята за създаване на AIIB дойде от Китай, като първият меморандум по този проект бе подписан през октомври миналата година в Пекин. Уставният капитал на финансовата институция е в размер на 100 млрд. долара, а първоначалният акционерен капитал – 50 млрд. долара. Централата на банката, която трябва да започне да функционира активно до края на 2015 г., също се намира в китайската столица.  

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Моди печели убедително парламентарните избори в Индия