IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония не изключва присъединяване към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Токио ще следи развитието на новата международна структура преди да вземе окончателно решение

09:40 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония не изключва присъединяване към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Япония не възнамерява да се присъедини към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB), но не изключва такава възможност в бъдеще, заяви финансовият министър Таро Асо.

"Нямаме друг избор, освен да бъдем по-предпазливи по отношение на въпроса за участие (в AIIB – бел. ред.)", каза ръководителят на финансовото ведомство, цитиран от ТАСС.

Асо не изключи възможността за участие на Токио във финансовата структура в бъдеще, като се отбеляза, че Япония възнамерява да "следи развитието на банката". По думите му основните критерии за окончателното решение включват "прозрачност и индивидуален подход", за да се избегнат корупционни схеми.

В понеделник японският посланик в Китай Масато Китера заяви в интервю за Financial Times, че Япония може да се присъедини към AIIB още през юни тази година. "Японските бизнес кръгове закъсняха да разгледат тази възможност, но сега въпросът вече присъства в дневния ред, тъй като банката може да се окаже много ефективна", отбеляза посланикът.

По-рано Токио нееднократно заявяваше, че няма намерение да участва в създаването на AIIB. Наблюдатели в Съединените щати и Япония изразиха нееднократно безпокойство относно плановете на Пекин, тъй като тази финансова институция може да се превърне в сериозен конкурент в азиатския регион за Световната банка и Азиатската банка за развитие, подкрепяна от Вашингтон и Токио. В допълнение, според САЩ и Япония при бързо развиващите се банки е много трудно да се контролира първоначалното отпускане на кредити, които могат да бъдат източник на корупция, особено в развиващите се страни.

Към днешна дата около 44 държави са заявили намерението си да се присъединят към новата структура.

Идеята за създаване на AIIB дойде от Китай, като първият меморандум по този проект бе подписан през октомври миналата година в Пекин. Уставният капитал на финансовата институция е в размер на 100 млрд. долара, а първоначалният акционерен капитал – 50 млрд. долара. Централата на банката, която трябва да започне да функционира активно до края на 2015 г., също се намира в китайската столица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още