IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония одобри законопроект за привличане на повече чуждестранни служители

Правителството начело с премиера Шиндзо Абе се надява новата система да заработи от 1 април догодина

14:28 | 02.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Япония одобри днес нов законопроект, който да смекчи ограниченията за трудовата емиграция в страната, се посочва в комюнике на правителството, цитирано от световните агенции.

Скоро законопроектът ще бъде внесен в парламента, като се очаква приемането му да стане още на текущата пленарна сесия.

Правителството начело с премиера Шиндзо Абе се надява новата система да заработи от 1 април догодина, когато в страната ще започне финансовата 2019 година.

Тази нова програма трябва да позволи в страната да влязат по-слабо квалифицирани служители в сектори, които страдат от липса на работна ръка като ресторантьорството, строителството, грижата за възрастни хора и малки деца, предава БТА.

Японците не искат да се занимават с подобна работа заради тежките условия на труд и заплатите, които не са привлекателни, отбелязва АФП.

Правителството планира нов визов статут, който на теория ще позволи на имигранти с по-ниска квалификация от тази, която обикновено се изисква, да влязат на японска територия с цел работа за срок от 5 години.

Кандидатите трябва въпреки това да отговарят на определени изисквания, сред които да имат познания по японски език, които да им позволят "да не се чувстват непълноценни във всекидневния живот". Това означава вече да са изучавали езика няколко години.

Тези, които имат най-добрите квалификации и високо ниво на владеене на японски език, биха могли да получат разрешение за по-дълъг престой, както и да бъдат придружени от семействата си.

При все това имиграционната политика на Япония "не се променя", каза премиерът Абе в опит да успокои опасенията на сънародниците си от масов приток на чужденци в по-скоро затворената страна.

Бизнес средите (начело с федерация Кейданрен), с които премиерът на Япония е в близки отношения, отдавна призовават за отваряне на пазара на труда за чужденци. Правителството обаче трябва да жонглира внимателно, за да не предизвика гнева на националистите, които са основните поддръжници на управляващата Либерално-демократическа партия.

Опозицията и синдикатите се страхуват от експлоатация на новопристигналите. Определен брой чужденци са в страната по програма, наречена "техническо обучение", като са регистрирани много случаи на безскрупулна злоупотреба със служителите от компаниите.

Според официалната статистика в Япония през 2017 година е имало 1,28 милиона чуждестранни работници при население от 128 милиона жители. Нивото на безработицата през септември е било 2,3 процента от активното население, едно от най-ниските нива от четвърт век, с 164 предложения за работа при 100 молби на търсещи работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още