Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония отчете единствените спадове при азиатските борси днес

Въпреки прогнозите на МВФ и геополитическото напрежение повечето борсови индекси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха на зелена територия

Япония отчете единствените спадове при азиатските борси днес

Снимка: Ройтерс

Основните борси в Азия затвориха сесиите си в сряда предимно с повишения, въпреки че Международният валутен фонд прогнозира по-голямо свиване на световната икономика от очакваното по-рано, а геополитическото напрежение в региона нарасна, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 0,14% до 2935,87 пункта, докато показателят Shenzhen component добави  0,19% до 11 428,84 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 0,42% до 24 445,25 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi  се повиши с 0,14% и затвори при 2141,05 пункта.

В Япония измерителят Nikkei 225 се понижи с 0,56% до 22 455,76 пункта, докато индексът Topix спадна с 0,4% до ниво от 1587,09 пункта.

Износът на Япония е спаднал с 28,3% на годишна база през май, показват данните на Министерството на финансите в страната, публикувани в сряда.

„Въпреки че очакваме влиянието на Covid-19 върху търговията постепенно да намалее, краткосрочните перспективи остават много предизвикателни“, пише в бележка Стефан Ангрик, старши икономист в Oxford Economics. „Износът вероятно ще остане под силен натиск, тъй като глобалната активност се възстановява постепенно, въпреки че по-силната положителна динамика в Китай осигурява известна подкрепа“, коментира той.

Още по темата

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,83% при 5991,80 пункта.

Към 11:15 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,36 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,691 щатски долара.

Прогнозата на МВФ

Главният икономист на МВФ Гита Гопинат заяви в блог публикация от вторник, че „предстоящото актуализиране на световните икономически перспективи през юни ще покаже отрицателни темпове на растеж дори по-лоши от предишните прогнози“. От Фонда обявиха, че настоящата криза, която наричат Голямото заключване, е „напълно различна от всичко, което светът е виждал преди“.

Междувременно резултатите от изпитванията, обявени във вторник, показаха, че Дексаметазон - широко достъпно лекарство - може да помогне на пациенти с коронавирус в критично състояние. Съобщава се, че лечението намалява смъртта от Covid-19 при хоспитализирани пациенти с до една трета.

Регионално геополитическо напрежение

Инвеститорите вероятно също продължават да наблюдават развитието на геополитическия фронт в регионален мащаб, след като напрежението в Корейския полуостров ескалира.  Във вторник Северна Корея унищожи офис за връзка с Юга. От своя страна от Синята къща - президентската резиденция - на Южна Корея обявиха, че повече няма да толерират неразумно поведение от страна на Северна Корея, предаде Ройтерс.

Междувременно на границата с Хималайските острови индийските и китайските войски се сблъскаха през тази седмица, изостряйки конфликта между двете страни, пише Ройтерс. От началото на май стотици военнослужещи от двете държави са изправени лице в лице на три места, като всяка страна обвинява другата в нерегламентирано проникване на територията й, се казва в съобщението на Ройтерс.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Коронавирусът създаде най-бързия ръст на лично богатство тази година