IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчита сериозен скок в разходите за безопасност в ядрената енергетика

Общите разходи на централите за стриктното спазване на текущите стандарти за безопасност достигат 4,8 трлн. йени

11:34 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пети, шести и седми реактор на АЕЦ &bdquo;Кашивазаки-Карива&ldquo;, собственост на Tokyo Electric Power Co.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пети, шести и седми реактор на АЕЦ „Кашивазаки-Карива“, собственост на Tokyo Electric Power Co. Снимка: Ройтерс

Операторите на ядрени електроцентрали в Япония се сблъскват със сериозен скок в разходите за безопасност, свързани с наложените преди шест години регулаторни мерки, съобщава Nikkei Asia Review.

Това хвърля сянка върху усилията на правителството да развива една евтина ядрена енергия, основен енергиен източник за островната държава.

Общите разходи на централите за стриктното спазване на текущите стандарти достигат 4,8 трлн. йени (44,2 млрд. долара), според проучване на Nikkei, обхващащо 9 от 10-те големи регионални доставчици на електроенергия заедно с Japan Atomic Power и Electric Power Development. Проучването изключва Okinawa Electric Power, тъй като компанията не разполага с ядрен капацитет. 

През януари 2013 г. дружествата отчитат разходи за безопасност в размер на 900 млрд. йени. Само шест месеца по-късно националната служба за ядрено регулиране приема някои от най-строгите стандарти за безопасност в света, за да предотврати нова ядрена катастрофа след трагедията в АЕЦ „Фукушима 1“ от 2011 г., предизвикана от екстремна сеизмична активност и последвали вълни цунами.

Тези изисквания създават предпоставка за многократно увеличаване на разходите за безопасност на операторите при генерирането на енергия. През 2015 г. правителството изчислява, че разходите в ядрената енергетика ще се понижат до 2030 г. до 10,3 йени за киловатчас, по-малко от тези при производството на електроенергия от въглища – 12,9 йени за киловатчас, както и от соларната енергия – между 12,5 и 16,4 йени за киловатчас.

Цената на ядрената енергия се увеличава, обаче, с 1 йена за киловатчас за всеки 100 млрд. йени, които разходите за безопасността добавят към разходите на всеки нов реактор. В същото време слънчевата и вятърната енергия стават по-евтини, намалявайки разходите за производство под 10 йени за киловатчас в множество случаи извън Япония, като дори стават конкурентни на ядрената енергия в определени региони.

Потребителите могат да поемат част от тежестта чрез увеличаване на крайните цени на електроенергията.

Електроснабдителните дружества се стремят да възстановят всички налични ядрени мощности в страната, след като тази индустрия беше прекратила дейността си в отговор на катастрофата „Фукушима“. Излизането от експлоатация на ядрените реактори постави допълнителна тежест върху приходите и печалбата на компаниите, които трябваше да се обърнат към по-скъпите изкопаеми горива, за да продължат да произвеждат енергия.

По-строгите мерки за безопасност изискват дружествата да защитят реакторите срещу силните земетресения и екстремните вълни цунами чрез предприемане на допълнителни стъпки за подсилване на тръбопроводите.

Новите стандарти също така принуждават операторите да изградят контролни съоръжения, чрез които дистанционно да се охлаждат реакторите при извънредни ситуации, като самолетна катастрофа или терористична атака. Местният енергиен регулатор заяви през 2015 г., че всички реактори, които не отговарят на изискванията, ще бъдат затворени.

Компанията Kansai Electric Power, при която ядрената енергия съставлява основен дял в енергийния ѝ микс преди ядрената криза с АЕЦ „Фукушима 1“, изчислява разходите си на 1,3 трлн. йени след 2013 г.

Chubu Electric Power, от друга страна, е изправена пред потенциален рязък скок на разходите за своята АЕЦ „Хамаока“, която се намира в силно земетръсен район – падината Нанкай. След като регулаторът прие нови правила по отношение на защитните стени (височината на стените, предпазващи от цунами, беше законово установена на 22,5 метра от предишните 22 метра – бел.ред.) централата на Chubu Electric Power е застрашена от затваряне, ако в най-скоро време дружеството не предприеме мерки за увеличаване на височината на нейната стена. В момента съоръжението отговаря на старите стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още