Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония отваря по-широко врати за чуждестранните работници

Нов проектозакон ще позволи на нискоквалифицираните чуждестранни работници да останат на работа в страната до 5 години при занижени критерии за допускане

Япония отваря по-широко врати за чуждестранните работници

Снимка: Ройтерс

Японското правителство обмисля да внесе проектозакон, който да позволи на островната държава да приема повече чуждестранни работници.

Целта на предложението е да се преодолее частично недостигът на работна ръка, който вече засяга особено тежко някои основни сектори.

Този проектозакон трябва да се одобри възможно най-бързо, смята говорителят на правителството Йошихиде Суга, като очакванията са това да влезе в сила през април 2019 г. 

Още по темата

Правителството планира да създаде нов визов статут, който ще позволи на теория на имигрантите с по-ниски квалификации от тези, които обикновено се изискват, да влязат на японска територия, за да работят в рамките на пет години.

Въпреки това кандидатите все пак трябва да отговарят на определени изисквания, като например да имат познания по японски език , които да им позволят "да не се чувстват непълноценни във всекидневния живот". Това означава вече да са изучавали езика от няколко години.

Тези, които имат най-добрите квалификации и високо ниво на владеене на японски език, биха могли да получат разрешение за по-дълъг престой, както и да бъдат придружени от семействата си.

Въпреки този проектозакон имиграционната политика на Япония, една по-скоро затворена страна ,"не се променя", твърди Суга.

В секторите на земеделието, продажбите на дребно, общественото и пътно строителство, грижите за възрастни хора и малки деца липсва работна ръка. Японците не искат да се занимават с подобна работа заради тежките условия на труд и сравнително ниското заплащане.

Бизнес средите, с които премиерът на Япония Шиндзо Абе е в близки отношения, отдавна призовават за отваряне на пазара на труда за чужденци. Правителството обаче трябва да жонглира внимателно, за да не предизвика гнева на националистите, които са основните поддръжници на управляващата Либерално-демократическа партия.

Предишни програми за прием на ограничен брой чужденци за определен период от време, за да бъдат обучени преди завръщането в родните им страни, бяха остро критикувани, че служат за експлоатация на евтина работна ръка.

Според официалната статистика в Япония през 2017 година е имало 1,28 милиона чуждестранни работници при население от 128 милиона жители.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Morgan Stanley: Китай търси начин да ограничи зависимостта си от вноса на петрол