IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония поглежда към ислямското финансиране

Това е един от начините както за правителството, така и за индустрията да изградят по-тесни икономически и капиталови връзки, смятат експерти

11:57 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония поглежда към ислямското финансиране

Япония е най-новата световна сила, която се насочва към набиране на средства чрез ислямско финансиране – ход, който може да помогне за укрепването на регионалните икономически връзки и да даде предимство на страната в спечелването на нови пазари, пише CNBC.

Токио отдавна е основен доставчик на финансова помощ за развиващите се страни и нейните банки са активни в Азия и Близкия изток, но досега ислямскoто финансиране играеше по-скоро второстепенна роля.

Ислямските финанси, които следват религиозни принципи, като забраните за лихви и парични спекулации, преживяват бум през последните няколко години на фона на силния икономически растеж в основните им пазари – Персийският залив и Югоизточна Азия.

Секторът грабна вниманието на световните финансови центрове – Великобритания, Хонконг и Люксембург, които издадоха дебютни суверенни ислямски облигации през последната година. С това пазарът на ислямскo финансиране вече възлиза на повече от 2 трлн. долара.

През февруари Японският финансов регулатор заяви, че ще проучи облекчаването на правилата за местните банки, които да могат да използват ислямските финансови продукти. Това има потенциала да отвори третата най-голямата икономика в света към алтернативното финансиране, а по този начин и да стимулира местната икономика.

През миналата година Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTMU) – най-голямата японска банка, и Sumitomo Mitsui Banking разшириха своята активност сред ислямските финанси в чужбина.

"За да се отговори напълно на тази възможност, BTMU обмисля да разреши ислямските финанси в клона си в Дубай – хъб за Близкия изток, което подлежи на одобрение от регулаторните органи", заяви говорител на банката.

През септември BTMU стана първата японска търговска банка, емитирала ислямски облигации чрез своето малайзийско поделение.

Японската агенция за международно сътрудничество пък подпомага Йордания в плановете ѝ да издаде дебютни ислямски облигации на фона на засилващото се търсене на подобни инструменти за финансиране сред мнозинството мюсюлмански страни.

Ходовете са сходни с тези, предприети от Великобритания. Развитите икономики търсят по-дълбоки връзки с бързо развиващите се пазари, казва Халид Хуладар, глобален ръководител на звеното за ислямско финансиране на Мoody's.

"Това е един от начините както за правителството, така и за индустрията да изградят по-тесни икономически и капиталови връзки на пазара", посочи Хуладар.

През 2008 г. Агенцията за финансови услуги на Япония измени правилата и позволи на дъщерни дружества на японските кредитори да извършват ислямски финансови трансакции. Сега регулаторът обмисля да позволи на банките да предоставят ислямски продукти на вътрешния пазар за първи път, като ще представи резултатите от допитване относно промените в правилата по-късно този месец.

Ислямските продукти изискват многократни прехвърляния на главницата на базовия актив, и така могат да представят регулаторни предизвикателства за новите юрисдикции в области като данъчното облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още