Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония ще инвестира 14 млрд. долара в проекти за втечнен газ в Африка

Третата по големина икономика в света търси допълнителни ресурси, с които да се снабдява, обединявайки правителството и бизнеса в съвместна финансова инициатива

Япония ще инвестира 14 млрд. долара в проекти за втечнен газ в Африка

Снимка: Ройтерс

Японското правителство и представителите на бизнеса от островната страна ще се присъединят към съвместна финансова инициатива на обща стойност 1,5 трлн. йени (14,4 млрд. долара) за разработването на проекти за втечнен природен газ (LNG) в Мозамбик, съобщава Nikkei Aisa Review.

Съгласно сделката група от кредитори, включително Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) и трите най-големи банки от частния сектор в страната, ще предоставят заемите, докато Nippon Export and Investment Insurance ще се заеме с риска от неизпълнение. 

Още по темата

Консорциумът смята, че сделката представлява възможност за осигуряване на стабилно производство на LNG в дългосрочен план и диверсифициране на източниците за доставка на газ за Япония.

Споразумението изисква JBIC да отпусне 3 млрд. долара, а останалата сума ще бъде разпределена между Африканската банка за развитие и японските частни банки, включително MUFG Bank, Mizuho Bank, Sumitomo Mitsui Banking и Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Заемите, предоставени от частните банки, ще бъдат застраховани от NEXI, застраховател, свързан с японското правителство.

Очаква се сделката да бъде една от най-големите чуждестранни инвестиции в Африка. Японският търговец Mitsui & Co. и индустриалният гигант Japan Oil, Gas and Metals National Corp., или Jogmec, ще инвестират в придобиването на 20-процетен дял в газовото находище, което ще бъде разработено в Мозамбик.

Плановете са газовото находище да започне да произвежда по 12 милиона тона втечнен природен газ през 2024 г., от които около 30% ще бъдат доставени на Jera, съвместно предприятие между Tokyo Electric Power Co. Holdings и Chubu Electric Power, както и на Tokyo Gas и Tohoku Electric Power.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 10 месеца
С нов голям източник до Европа , пак ще копаям дъното :)
0
 
6
 
4
преди 10 месеца
То това най-голямо находище на газ на света вече не знам на колко места се намира... едновременно.
За справка, сулювците от OXY наследиха сосна концесия на газ в Мозамбик от Анадарко и я продадоха на Тотал.
0
 
5
 
3
Императорът до: zelka007
преди 10 месеца
Защото искат диверсификация. Дали няма да купуват руски газ, на по-добра цена? А профилактика се прави лятото.
0
 
4
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Мозамбик удариха кьоравото! Тази страна беше една от най-бедните в света,когато един прекрасен ден наскоро откриха,че в недрата и се намира най-голямото газово находище в света! Сега ще видим дали поговорката "Парите развалят човека" ще подейства в Мозамбик...
6
 
3
 
1
преди 10 месеца
тия що подминават матушката на диагонал и в африка ... ?! втечнен газ ... не теглят тръби да си точат тръбен ... нещо гнило има в япония импе ... нездрави ми се чинят ... турецки пАток що го спират импе ?! нема газ ли ?! още ехтят фанфарите от откриването а вече в профилактика ...

Още от Азия
Японският индекс Nikkei 225 компенсира вчерашния спад с над 2% ръст