IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще прилага допълнителни средства за защита на личните данни от ЕС

Страната ще прилага правила, с които да бъдат преодолени разликите в работата с данните на физическите лица в ЕС

13:58 | 05.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

След приключването през юли на разговорите между ЕС и Япония за защитата на личните данни Европейската комисия започна днес процедурата по приемане на решение за необходимото равнище на защита. Това съобщи пресслужбата на ЕК, цитирана от БТА.

Япония ще прилага допълнителни средства за защитата на личните данни от ЕС, които получава. Япония поема ангажименти за достъпа на обществените си служби до личните данни за целите на правоприлагането и националната сигурност, като по този начин осигурява равнище на защита, съизмеримо на осигуряваното от ЕС.

Всяка от страните извършва съответните действия за окончателното приемане на решение за необходимото равнище на защита на данните. За ЕС това е свързано с получаването на становище от Европейския комитет по защита на данните и даването на одобрение от комитет, съставен от представители на държавите в ЕС. След като тази процедура приключи, ЕК ще приеме необходимото решение.

За да се осигури необходимото равнище на защита на данните, Япония е обещала да прилага правила, с които да бъдат преодолени разликите в работата с данните на физическите лица в ЕС.

Японското правителство е уверило ЕК, че независим надзор ще следи използването на европейските лични данни.
Когато се предават на Япония, личните данни на европейците ще се ползват със защита в съответствие с изискванията за неприкосновеност на личния живот.

Договореността ще допълни споразумението за икономическо сътрудничество между ЕС и Япония, като европейските дружества ще могат да се ползват от свободно движение на данни към и от азиатската страна, както и от привилегирован достъп до 127-те милиона японски потребители. ЕС и Япония потвърждават, че в ерата на цифровите технологии насърчаването на високите изисквания за неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни, и улесняването на международната търговия вървят ръка за ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още