IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония: Търговското споразумение със САЩ е „напълно договорено“

Японският премиер Шиндзо Абе официално ще потвърди приключването на преговорите по време на предстоящата среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в сряда

13:47 | 24.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

Япония и САЩ успешно приключиха преговорите по търговската сделка, заяви японският министър на външните работи Тошимицу Мотеджи пред журналисти след срещата с американския търговски представител Робърт Лайтайзър в Ню Йорк, цитиран от Nikkei Asia Review. 

Двете страни „приключиха и се договориха напълно по всички търговски“ въпроси, посочва Мотеджи. Японският премиер Шиндзо Абе официално ще потвърди приключването на преговорите по време на предстоящата среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в сряда.

Мотеджи сподели пред Лайтайзър в понеделник, че Япония иска САЩ да обещаят да не налагат допълнителни мита върху японските автомобили.

Администрацията на Тръмп на няколко пъти заплаши Токио да наложи мита върху вноса на автомобили, позовавайки се на закон, приет през 1962 г. Подобен риск по поставил в изключително неудобна позиция островната страна, която е силно зависима от износа.

„Убеден съм, че споразумението ще бъде задоволително“, подчерта Мотеджи.

Япония и САЩ се договориха по рамките на споразумението, когато премиерът Абе се срещна с Доналд Тръмп в края на август. Двете страни се споразумяха да продължат преговорите до постигане на окончателна сделка, като в замяна на неналагането на американски мита, Токио се съгласи да увеличи вноса на американски селскостопански продукти.

В същото време Япония се ангажира да намали митата върху американско говеждо месо от 38,5% на 9%.

Мотеджи заяви, че ще съобщи подробностите около окончателното споразумение веднага след края на срещата на върха.

Подписването на документите по споразумението ще бъде отложено, тъй като се очаква тяхното повторно разглеждане от правна гледна точка както от Япония, така и от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Японците сведоха глави. За награда получават вечеря с ГМО съставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още