Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Японска Hitachi ще строи АЕЦ в Литва

Балтийската страна възнамерява да построи новата АЕЦ до 2020 г. заедно с Латвия, Естония и Полша

Литва подписа днес с японската компания Hitachi Group споразумение за принципните условия на концесията за изграждането на Висагинската АЕЦ, по която тя е избрана за стратегически инвеститор, съобщи ИТАР-ТАСС. 

„Подписаният документ описва съдържанието на концесионното споразумение и е негова съставна част. Той определя принципите, въз основа на които Hitachi и регионалните ѝ партньори по проекта за атомната електроцентрала ще подготвят концесионното споразумение“, посочи литовският заместник-министър на енергетиката Жигимантас Вайчюнас, който сложи подписа под документа от името на балтийската държава.

Вицепрезидентът на Hitachi Масахару Хануи, който подписа договора от името на стратегическия инвеститор, изрази надежда, че концесионното споразумение ще бъде утвърдено през февруари 2012 г., а окончателните документи по изграждането на централата – в средата на 2012 г.

Още по темата
Литва възнамерява да построи новата АЕЦ до 2020 г. заедно с Латвия, Естония и Полша на площадката на Игналинската АЕЦ, която бе закрита по искане на Европейския съюз през 2009 г. заради намиращите се там реактори от типа на използваните в Чернобил.

Междувременно в началото на декември Полша обяви, че се отказва от изграждането на АЕЦ в Литва. Експерти смятат, че и от останалите потенциални партньори в проекта могат да се очакват подобни стъпки.

Въпреки това Литва обяви, че в никакъв случай няма да се откаже от плановете за изграждане на новата АЕЦ. Същевременно страната критикува за аналогично намерение съседите си от Беларус.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Иран: Правилото за реципрочни действия е добре известно в международното право