IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка няма да бърза с допълнителните облекчения

Централните банкери сигнализираха, че няма толкова лесно да въведат още стимули

13:23 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери в Япония сигнализираха в сряда, че няма толкова лесно да въведат допълнителни облекчения, след като на предишното си заседание модифицираха паричната си политика, съобщава Ройтерс. Намеренията на Японската централна банка (ЯЦБ) продължават да включват възможността за разширяване на стимулите, но само за да защити икономиката от външни шокове.

Ютака Харада, който е сред най-явните защитници на агресивното печатане на пари в борда на банката, заяви, че няма нужда от облекчения при следващото заседание.

„Трудовият пазар продължава да се подобрява и това е тенденция засега и допълнителните облекчения може да не се необходими, въпреки че инфлацията е под очакванията“, посочва той. В свое по-ранно изказване Харада заяви, че централната банка би обмислила облекчения, ако има „внезапна промяна в глобалната икономика, която да застрашава постигането на целта за инфлацията“.

Управителят Харухико Курода също не посочи изрично нуждата от още стимули за постигане на целта за инфлацията, когато изрази принципна готовност за разширяване на облекченията. „Готови сме да облекчим политиката отново, включително чрез понижение на лихвите, ако преценим, че ползите надвишават рисковете“, каза Курода пред парламента в сряда.

„Очевидно е от промяната в рамката на паричната политика, че ЯЦБ на практика не се стреми към бърза победа при постигането на 2% инфлация“, казва Хироши Шираиши, старши икономист в BNP Paribas. “ЯЦБ няма проактивно да облекчава политиката, за да постигне бързо желаната инфлация. Насочва се към по-гъвкаво ниво”, допълва той.

70% от анкетираните от Ройтерс икономисти очакват банката да действа едва следващата година.

Миналия месец ЯЦБ модифицира паричната си политика, като постави акцент върху управлението на лихвените проценти и по-далеч от увеличаването на паричната база – тоест от темпа на печатане на пари – след като години наред мащабната програма за изкупуване на активи не успя да извади икономиката от стагнация. Според редица анализатори промяната прави паричната политика по-подходяща за дългосрочна борба за ускоряване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
Японската централна банка (ЯЦБ) не може да спаси Япония от нарастваща опасност за ескалация на катастрофална криза, защото причинителят (сгрешената японска парична система) не е в нейна компетентност.При условия на сегашната държавна грешка ЯЦБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.За спасение на Япония е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още