IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски концерни спират временно производството на остров Кюшу заради тайфун

Toyota, Canon и Sony преустановяват своята дейност в редица фабрики на фона на приближаващата буря

12:30 | 06.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. и технологичната компания Canon Inc. са сред дружествата, които ще затворят свои фабрики, работещи на остров Кюшу в южната част на Япония в понеделник, тъй като Тайфун „Хайшен“ заплашва да удари района през уикенда, съобщава Bloomberg. 

Японската метеорологична агенция споделя, че тайфунът може да достигне префектура Кагошима в южния остров Кюшу в неделя вечерта. Към 14:00 ч над 28 000 домакинства остават без електричество в Кагошима по данни на Kyushu Electric Power Company Inc. Агенцията за управление на пожарите и бедствията посочва, че най-малко 218 000 домакинства са получили нареждане да се евакуират в Окинава и още пет префектури в Кюшу.

От Canon заявяват, че компанията ще прекрати дейността си в четири производствени блока, засягащи седем завода в Кюшу в понеделник, докато Toyota планира да спре дейността в три завода във Фукуока. От своя страна технологичния гигант Sony Corp. планира да спре производството си в префектурите Кагошима, Кумамото и Нагасаки от неделя следобед, като също така обмисля да затвори своето съоръжение в префектура Оита по време на бурята, споделя говорител.

Влаковите и авиокомпаниите в страната също ще бъдат засегнати от тайфуна. West Japan Railway Co. заяви, че ще спре операциите между Хирошима и Хаката по високоскоростната линия Sanyo Shinkansen в понеделник, докато Central Japan Railway Co. информира, че може да преустанови или промени дестинациите за някои от своите операции на високоскоростната железопътна мрежа.

Japan Airlines Co. и ANA Holdings Inc. планират частично или напълно да преустановят полетите до и от Окинава и Кюшу в събота и неделя.

Тайфунът Хайшен принуди японската брегова охрана да прекрати усилията си за търсене и спасяване на членове на екипажа на товарен кораб, превозващ добитък, който се преобърна в Източнокитайско море миналата седмица.

Властите ще решат дали да подновят издирването след преминаването на тайфуна, заяви говорител на бреговата охрана на Япония в неделя. Корабът с 43 екипажа и 5800 говеда се преобръща след проблем с двигателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още