IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски производител на стомана сменя стратегията заради външната конкуренция

JFE Holdings преразглежда производствената си дейност и планира да премести част от капацитета си извън Япония, за да се бори с китайските компании

14:55 | 10.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Второто по големина стоманодобивно дружество в Япония JFE Holdings Inc. преразглежда своята производствена дейност за своите остаряващи съоръжения на местно ниво, тъй като вътрешното търсене се свива, а конкуренцията отвъд граница расте, съобщава Bloomberg.

За разлика от бързо развиващите се пазари като Китай и Индия търсенето в Япония ще намалее през следващите 10 до 20 години, тъй като броят на населението спада скоростно, предупреждава главният финансов директор Масаши Терахата. Компанията също се сблъсква с по-силната конкуренция в Югоизточна Азия, нейният най-голям пазар за износ, тъй като конкурентните дружества, особено от Китай, увеличават продажбите на по-евтина стомана.

„Трябва да гледаме напред и да намерим оптималната структура на нашите производствени мощности в средносрочен и дългосрочен план“, добави Терахата. 

По неговите думи JFE очаква драстична промяна на световната индустриална карта, ако китайските стоманодобивни компании построят доменни пещи в Югоизточна Азия, тъй като това би могло да направи японската стомана по-слабо конкурентна.

В момента JFE се опитва да оцени темповете на спад при вътрешното търсене през следващите няколко десетилетия, за да определи подходящия размер на производствения си капацитет, посочи Терахата и добави, че компанията ще разкрие своите планове за реорганизация през фискалната година, започваща от април. JFE също така възнамерява да използва или да добави повече производствени обекти в чужбина и да премести част от производството от Япония в по-бързо развиващите се азиатски икономики, за да се конкурира с чуждестранни производители.

В момента JFE доставя повече от 40% от продукцията си на чуждестранните пазари. Планът за реорганизация на съоръженията започна да се разглежда, тъй като маржовете са притиснати от високите производствени разходи и ниските цени на стоманата. JFE прогнозира нулева печалба за цялата година за своето звено за обработка на стомана, което допринася за повече от 60% от общите продажби на компанията.

Японските стоманодобивни производители бяха засегнати особено силно от спада на вътрешното и задграничното търсене, както и от прекъсванията в производството, причинени от тайфуна миналата година. През февруари Nippon Steel Corp. обяви структурна реформа, включваща безпрецедентното затваряне на всички съоръжения в стоманодобивната си фабрика Kure в югозападна Япония, като предупреди, че е изправена пред рекордна годишна загуба.

През 2019 г. производството на японска стомана падна с 4,8% до 99,3 милиона тона, като за първи път от десетилетие производството се понижи под 100 милиона тона. Цифрите контрастират с производствените данни от Китай, където местните дружества увеличиха производството с 8,3% до рекордните 996 милиона тона. Япония вече е третият най-голям производител, след като през 2018 г. беше изпреварена от Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още