IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Nikkei изпрати годината с ръст от 57%

Вяла търговия беляза началото на седмицата за останалите водещи борси в Азия заради празничния период

10:56 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският индекс Nikkei изпрати годината с ръст от 57%

В понеделник японските акции изпратиха годината с нов 6-годишен връх, след като йената поевтиня до над 105 за долар за пръв път от 2008 г. На другите водещи фондови пазари в Азия търговията бе вяла заради празничния период, пише CNBC.

Днес японският индекс Nikkei 225 затвори с ръст от 0,69% до 16 291,31 пункта. Пазарите в Страната на изгряващото слънце ще бъдат затворени от 31 декември до 3 януари включително. Така Nikkei изпраща годината с повишение от 57% - най-големият годишен ръст от 1972 г. насам, показват данните на Thomson Reuters.

Shanghai Composite приключи със спад от 0,18% до 2 097,53 пункта след вяла търговия. Hang Seng остана почти без промяна. Основният индекс в Хонконг се повиши минимално с 0,01% до 23 244,87 пункта.

Южнокорейският KOSPI се покачи с 0,45% до 2 011,34 пункта. В Австралия S&P ASX 200 добави 0,61 на сто към стойността си от 5 356,80 пункта.

Сред най-активно търгуваните акции бяха тези на Mizuho и Mitsubishi UFJ. Те поскъпнаха съответно с 3% и 2,5%. Производителите на автомобили също бяха сред печелившите, след като местните медии съобщиха, че производството ще нарасне през следващата година, тъй като компаниите очакват ръст в поръчките на автомобили преди през април да бъде увеличен данъкът върху продажбите. В сектора Mitsubishi Motor и Honda Motor поведоха печелившите, като прибавиха по 0,7% към стойността на акциите си.

Новините от националната агенция Синхуа, че Пекин „ще се заеме сериозно“ с компании, които се представят зле през 2014 г., повлияха на пазарните участници. Финансовите институции повлякоха Shanghai Composite на червена територия. Книжата на Bank of Communications поевтиняха с 2,3%, а тези на Minsheng Bank – с 1,3%.

В Австралия акциите на Rio Tinto и BHP Billiton поскъпнаха с по процент всяка, а тези на Fortescue Metals – с 2 на сто, след като цените на медта се движеха около 4-месечен максимум.

Акциите на инженерната компания Forge Group скочиха с 88%, след като компанията обяви, че ще продължи договора си за добив в мината Рой Хил в Западна Австралия.

Заместник-финансовият министър на Южна Корея предупреди, че японската йена поевтинява твърде бързо спрямо корейския вон, като това се отразява негативно на местните производители що се отнася до сравнителните им предимства. Същевременно през ноември излишъкът по текущата сметка на страната се е свил спрямо рекордния, отчетен през октомври.

Акциите на Samsung Electronics отстъпиха с 1,7 на сто, след като местните медии съобщиха, че тримесечните финансови резултати на технологичния гигант ще се разминат с прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още