IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското министерство на финансите свика спешна среща с Централната банка

Японските власти ще се опитат да намерят начин да стабилизират фондовия пазар след американския вот

10:41 | 09.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Японското министерство на финансите и Централната банка свикаха извънредна среща в сряда следобед след бурята на фондовия пазар, причинена от американски вот за президент, съобщава CNN.

Японските власти се опитват да намерят отговор на сътресенията на финансовите пазари след изборите за президент в САЩ.

Според информация на Sky News в разговорите ще участва и Японската агенция за финансови услуги.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Целта на срещата е да се обсъди незабавен отговор за постигане на финансова стабилност, съобщава японската централна телевизия NHK.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се срина с повече от 900 пункта, което представлява спад от 5,4%, след като Доналд Тръмп спечели изборите в редица ключови американски щати.

Японската йена, смятана за валута – убежище по време на несигурност, поскъпна с 2% спрямо долара.

Укрепването на йената е лоша новина за много японски компании и като цяло за икономиката, защото произвежданите стоки стават по-скъпи в чужбина. Вносът става по-евтин, а това прави много трудно Япония да се справи с дефлацията, която измъчва третата по големина икономика в света от десетилетия.

Йената все още е под върховите нива, достигнати спрямо долара след референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз. Въпреки това финансовите власти организират спешна среща, заради притеснението валутата да продължи изкачването си.

Япония не е единствената страна, засегната от изборите в САЩ. Останалите азиатски пазари също се понижиха.

Източник: CNBC

Мексиканското песо поевтиня с повече от 10% до най-ниското си ниво спрямо долара, отчитано някога. CNN припомня, че Тръмп се обяви за издигането на стена на границата с Мексико и предоговаряне на ключовото регионално търговско споразумение NAFTA, което събуди опасения за мексиканската икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Това са ОЧАКВАНИ външно търговски проблеми в следствие на "неконвенционалната" парична политика.Доналд Тръмп обърква сметките на финансовото лоби и разсинхронизира "неконвенционалните" политики на 3-4 големи централни банки от западната финансова система, което хубаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още