IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство понижи очакванията си за представянето на икономиката

Това се случва за пръв път от ноември 2012 г., като причината е свиването на потреблението след покачването на данъка върху продажбите

12:57 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японското правителство понижи очакванията си за представянето на икономиката

Япония понижи оценката си за представянето на икономиката за пръв път от ноември 2012 г., след като потребителите свиха разходите си след покачването на данъка върху продажбите в началото на април, предава MarketWatch.

От последния месечен доклад на правителството става ясно, че може да има „отдръпване на частното потребление и жилищното строителство“, след като от 1 април налогът бе повишен от 5% на 8%.

„Трендът на възстановяване на японската икономика е умерен“, отбелязват властите в доклада си, като същевременно говорят за „някои слабости“, дошли в отговор на нарасналото търсене точно преди повишението на данъка.

Миналата седмица министърът на икономиката Акира Амари каза, че ефектът от покачването на налога вече се усеща сред търговците на дребно. Продажбите на потребителска електроника спаднаха с 20% само в първата седмица на април.

Освен оценката си за вътрешното потребление и за жилищното строителство правителството понижава очакванията си за износа и индустриалното производство. От мартенските данни стана ясно, че компаниите в сектора очакват понижение на производството с 0,6% през април.

Първото повишение на данъците от 17 години трябва да компенсира растящите социални разходи и да ограничи японския дълг, който е двойно по-голям от брутния вътрешен продукт на страната.

Покачването обаче дойде в момент, в който предпазливите японски потребители започнаха да харчат след повече от 15 години на дефлационен натиск.

Още миналата есен премиерът Шиндзо Абе взе решение за увеличаване на ставката на 8%. Правителството планира и последващо повишение. То ще се случи през октомври 2015 г., когато данъкът ще стане 10%. Абе обаче ще даде финални насоки по-късно през годината, когато бъдат оценени пълните ефекти от първото покачване на данъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още