IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското здравно министерство одобри COVID ваксината на Pfizer

Ваксинациите ще започнат от средата на следващата седмица, като първо ще бъдат ваксинирани около 10 000 медицински работници, заяви премиерът Йошихиде Суга

14:00 | 14.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toshiyuki Aizawa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toshiyuki Aizawa/Bloomberg

Японското министерство на здравеопазването обяви, че официално е одобрило ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания Pfizer Inc., като това е първото подобно одобрение в страната, докато властите увеличават усилията за овладяване на третата вълна от случаи на заразени преди старта на летните Олимпийски игри в Токио, които вече бяха отложени с една година. 

Решението на здравното министерство беше очаквано, след като в петък (12 февруари) правителствен работен екип препоръча одобрението, а здравният министър Норихиса Тамура заяви, че Япония ще предостави окончателното си одобрение възможно най-скоро.

Работната група потвърди, че резултатите от клинични тестове, извършени в Япония, са показали, че ваксината има подобна степен на ефективност на изпитванията, извършени в чужбина.

Премиерът на третата по големина икономика в света Йошихиде Суга посочи, че ваксинациите ще започнат от средата на следващата седмица, като първо ще бъдат ваксинирани около 10 000 медицински работници.

Правителството се надява да осигури до средата на годината достатъчно доставки на ваксината, за да покрие цялото население, около 126 млн. души.

Голяма част от Япония все още е в извънредно положение след третата и най-смъртоносната вълна на вируса, която връхлетя страната в края на миналата година. Случаите на заразени и починали вследствие на вируса са се понижили през последните няколко седмици, като за последното денонощие Токио регистрира малко под 400 случая.

До момента Япония е отчела около 410 000 случая на заразени с коронавирус в национален мащаб и 6 772 смъртни случая. Страната се подготвя да бъде домакин на летните Олимпийските игри, които трябва да започнат на 23 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още