Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Икономическият растеж в азиатско-тихоокеанския регион остава стабилен

Азиатската банка за развитие очаква китайската икономика да постигне предишната прогноза за растеж от 6,6 на сто тази година и 6,4 на сто догодина

Икономическият растеж в азиатско-тихоокеанския регион остава стабилен

Президентът на Азиатската банка за развитие Такехико Накао. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на азиатско-тихоокеанския регион се очаква да остане стабилен тази и идната година въпреки нарастващото напрежение между САЩ и търговските партньори на Вашингтон, обяви днес Азиатската банка за развитие (АБР), цитирана от DPA и БТА.

В допълнителен документ към годишния доклад за азиатските икономическите перспективи от април банката, чиято централа е в Манила, остави без промяна прогнозата си за растежа на региона на равнище 6 процента тази година и 5,9 на сто през 2019 година. 

Още по темата

"Макар нарастващото търговско напрежение да продължава да бъде притеснително за региона въведените досега протекционистични мерки не са подкопали значително оживените търговски потоци към и от развиваща се Азия", посочи главният икономист на банката Ясуюки Савада.

Предпазливите макроикономически и данъчни мерки ще помогнат на икономиките в региона да подготвят отговор на външните сътресения, гарантирайки, че растежът в региона остава стабилен, допълни той.

Четирите подрайона - Източна, Югоизточна и Южна Азия, както и Тихоокеанският регион, са напът да постигнат растежа от предишната прогноза на фона на стабилното, като цяло, вътрешно търсене, допълва АБР.

Финансовата институция повиши прогнозата си за Централна Азия, чийто растеж е по-бърз от очакваното, до 4,2 процента през 2018 година и 4,3 на сто през 2019 година спрямо съответно 4 и 4,2 на сто при предишната прогноза от април.

Банката очаква китайската икономика да постигне предишната прогноза за растеж от 6,6 на сто тази година и 6,4 на сто догодина.

За Индия очакванията също да са покрие прогнозата за растеж от 7,3 на сто за финансовата 2018 година и 7,6 на сто за 2019 година.

В допълнителния доклад се прогнозира по-ниска инфлация в развиваща се Азия на равнище 2,8 процента през 2018 година и 2,7 на сто през 2019 година.

Вътрешни фактори, включително интервенциите на централните банки, за да не се допусне рязко обезценяване на валутата и въвеждане отново на субсидии за храните и горивата с цел да се ограничат последиците от повишаващите се цени на суровините в някои икономики, помогна да се ограничи инфлационният натиск, допълва банката.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Поредната COVID опасност за глобалната икономика помрачи борсите в Азия