IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж в развиващите се страни в Азия ще се забави през 2019 и 2020 г.

Според доклад на Азиатската банка за развитие китайският растеж ще се забави до 6,3% през 2019 г. и 6,1% през 2020 г.

11:02 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в развиващите се страни от Азия се очаква да се забави през текущата и идната година на фона на отслабването на световното търсене и продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай. Това се посочва в доклад на Азиатската банка за развитие (АБР), публикуван днес и цитиран от световните агенции, съобщава БТА.

Банката следи 45 страни от Азиатско-тихоокеанския регион.

В годишния си доклад за перспективите пред региона АБР прогнозира общият брутен вътрешен продукт на страните да нарасне с 5,7 на сто през 2019 г. и 5,6 на сто през 2020 година, което е забавяне спрямо темпа от 5,9 на сто миналата година.

Растежът като цяло остава солиден, със силно или нарастващо вътрешно търсене в повечето икономики от региона.

"Това ще смекчи ефекта от забавянето на износа", посочи главният икономист на институцията Ясуюки Савада.

Несигурността, затъмняваща перспективите обаче остава висока, допълни той.

Търговският конфликт между САЩ и Китай остава "първостепенен риск" за икономическите перспективи на региона, посочват експертите.

Други фактори, които биха могли негативно да повлияят растежа, са евентуалното забавяне на развитите икономики и Китай, както и финансовата нестабилност, наред с вероятния "хаотичен" Brexit.

Докладът прогнозира забавяне на китайския растеж до 6,3 на сто през 2019 година и 6,1 на сто през 2020 година след темпа от 6,6 на сто през 2018 година, който бе най-бавните от близо три десетилетия.

Икономиката на Индия се очаква да се ускори до 7,2 на сто през 2019 г. и 7,3 на сто през 2020 г. след 7 на сто през 2018 година благодарение на политиката на ниски лихви и подкрепата на доходите на фермерите, което засилва вътрешното търсене.

Югоизточна Азия ще поддържа темп, близък до 5 на сто през двете прогнозни години, тъй като засилването на вътрешното търсене ще компенсира забавянето в растежа на износа.

Докладът предупреждава, че Азия е изправена и пред засилващата се опасност от природни катастрофи и трябва да вземе повече мерки, за да осигури устойчивостта си, тъй като влиянието на такива събития върху местната икономика може да е значително и продължително.

Нови доказателства за икономическото влияние на тропическите бури във Филипините показват, че всяка от тях е намалила местната икономическа активност през съответната година със средно 1,7 на сто, като ефектът достига цели 23 процента след най-тежките бури.

Рискът от природни катастрофи и разходите, свързани с тях, се увеличават, а Азия е особено уязвима, отбелязва АБР.

От 2000 до 2018 г. регионът е бил дом на 84 процента от 206-те милиона души, засегнати от природни катаклизми в света средно всяка година, отчита докладът.

Регионът е понесъл 55 процента от общо 60 000-те смъртни случая в света и 26 процента от икономическите щети на стойност 128 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още