Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Икономическите рискове около новия COVID щам оцветиха в червено индексите в Азия

Акциите на SoftBank Group поевтиняха с 5,19%, след като Bloomberg съобщи, че китайските регулатори са поискали от Didi да се отпише от борсата в САЩ

Икономическите рискове около новия COVID щам оцветиха в червено индексите в Азия

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азия приключиха последната сесия за седмицата с понижения на фона на растящите опасения сред инвеститори и трейдъри относно появата и разпространението на новия COVID щам в Южна Африка, който може да помрачи допълнително икономическото възстановяване, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 изтри 747,66 пункта, или 2,53%, от стойността си, смъквайки се до ниво от 28 751,62 пункта.

Индексът Topix записа спад от 2,01% до 1984,98 пункта.

Акциите на SoftBank Group поевтиняха с 5,19%, след като Bloomberg съобщи, че китайските регулатори са поискали от компанията за споделено пътуване Didi, в която японският конгломерат притежава голям дял, да се отпише от борсата в САЩ. Технологичният надзорен орган на Китай иска от корпоративното ръководство да свали компанията от борсата в Ню Йорк заради опасения за изтичане на чувствителни данни. Китайската администрация за киберпространство – агенцията, отговорна за сигурността на данните в страната – е наредила на Didi да изготви точни детайли за отписването, подлежащи на одобрение от правителството.

Китайският континентален измерител Shanghai composite се понижи с 0,56% до 3564,09 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng записа спад от 659,64 пункта, или 2,67%, до равнище от 24 080,52 пункта.

Инвеститорите отразиха новината за наличието на заразени с новия африкански щам на коронавируса в Хонконг. Късно вечерта в четвъртък CNBC съобщи, че Световната здравна организация (СЗО) внимателно наблюдава разпространението на нов вариант на коронавируса в Южна Африка с множество мутации на т.нар. шипчест протеин, като насрочва извънредна среща в петък, за да обсъди какво може да означава това за ваксините и леченията. Според д-р Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за Covid-19, все още не се знае много за варианта, известен като B.1.1.529. „Това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че когато имате толкова много мутации, това може да окаже влияние върху това как се държи вирусът“, изтъква Ван Керхов.

Южнокорейският индекс Kospi отчете спад от 1,47% до 2936,44 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се понижи с 1,73% до 7279,3 пункта.

Продажбите на дребно в Австралия за октомври нарастват с 4,9% на месечна база, като надминават очакванията на анкетирани от Ройтерс икономисти за ръст от 2,5 на сто.

Регионалният показател MSCI, който изключва търговията в Япония, изтри 2,18% от стойността си.

При валутната търговия доларовият индекс достигна ниво от 96,608 пункта. Японската валута се търгуваше при 114,07 йени за долар. Австралийският долар се разменяше срещу 0,7118 щатски долара.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 4,38% до 78,62 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 5,17 на сто до 74,34 долара за барел.

Понижението на петролните цени и новината за новия COVID щам се отразиха и върху акциите на авиационните компании в Азия и Австралия. Цената на книжата на Qantas Airways се понижи с 5,48%, докато акциите на Cathay Pacific, търгувани в Хонконг, поевтиняха с 4,11%. Книжата на Japan Airlines изтриха 6,48% от стойността си.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Индексите в Азия завършиха разнопосочно след волатилната сесия на Wall Street