Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Икономиката на Иран вече усеща жилото на американските санкции

Риалът поевтиня до рекордни минимуми, а икономическата активност се забави съществено, откакто през май Тръмп изтегли САЩ от иранската ядрена програма

Икономиката на Иран вече усеща жилото на американските санкции

Снимка: Архив Ройтерс

Tamnoush, иранска компания, произвеждаща газирани напитки, спря производството си след 16 години дейност и съкрати десетки работници. Тя бе изправена пред тежки загуби, след като американските санкции тласнаха нагоре цените на вносните суровини, пише в свой анализ Ройтерс, цитиран от БТА.

"Всичките ни 45 работници сега са безработни. Мъжете карат таксита, а жените отново са домакини", казва главният й изпълнителен директор Фарзад Рашиди.

Интервюта, проведени от Ройтерс с десетки собственици на компании в Иран, показаха, че стотици компании са спрели производството си, а хиляди работници са освободени заради враждебния бизнес климат, причинен основно от новите санкции на САЩ.

Още по темата

Иранският риал поевтиня до рекордни минимуми, а икономическата активност се забави съществено, откакто през май президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от споразумението за иранската ядрена програма, сключено между световните сили и Техеран.

През август той наложи санкции, насочени срещу закупуването на щатски долари, търговията със злато и автомобилния сектор. Жизненоважните сектори на петрола и банките попаднаха под ударите през ноември.

"Загубихме около 5 милиарда риала (120 000 щатски долара по официалния курс) през последните няколко месеца, така че управителният ни съвет реши да спре всички дейности, докато продължават колебанията на валутния пазар. Глупаво е да продължаваш, когато няма изход", каза Рашиди.

Страната вече преживя безредици тази година, когато млади демонстранти, разгневени от безработицата и високите цени, влязоха в сблъсък със силите на реда. Официални прогнози сочат, че безредиците могат да избухнат отново, тъй като санкциите задълбочават кризата.

Четири дни преди да бъде уволнен от парламента през август заради незадоволителни действия в защита на трудовия пазар от санкциите, министърът на труда Али Рабией заяви, че Иран ще загуби милиони работни места до края на годината като пряк резултат от американските наказателни мерки.

Безработицата вече достига 12,1% и три милиона иранци не могат да си намерят работа.

Авторите на парламентарен доклад предупредиха през септември, че увеличаващата се безработица може да застраши стабилността на Ислямската република.

"Ако сме убедени, че икономическата ситуация в страната бе основният катализатор за неотдавнашните протести, и че инфлация от 10 % и безработица от 12 % причиниха протестите, то не можем да си представим силата на реакцията от рязък скок на инфлацията и безработицата", се посочва в документа.

Според доклада, ако икономическият растеж на Иран остане под 5% през идните години, безработицата може да достигне 26%. Международният валутен фонд прогнозира, че иранската икономика ще се свие с 1,5 % тази година и с 3,6% през 2019 година заради намаляващите петролни приходи.

Производителите се борят за оцеляване

Вицепрезидентът на Иран Есхак Джахангири предупреди, че в режима на санкции Иран е изправен пред две основни опасности - безработица и намаляване на покупателната сила.

"Създаването на работни места трябва да бъде водещ приоритет. . . Не трябва да позволяваме произвеждащите компании да изпаднат в стагнация заради санкциите", каза Джахангири, цитиран от държавни медии.

Собственици на компании обаче казаха пред Ройтерс, че парична политика на правителството, която изпада в противоречия понякога, наред с колебанията на валутния пазар, поскъпването на суровините и високите лихви по банковите кредити са направили невъзможно за тях да останат в бизнеса.

Мнозина от месеци не успяват да плащат заплати или е трябвало значително да намалят броя на работниците.

Мениджър в Jolfakaran Aras Company, един от най-големите текстилни заводи в Иран, посочи, че компанията обмисля спиране на дейността и стотици служители могат да загубят работата си.

"Около 200 работници бяха освободени през август, а оттогава ситуацията се влоши. Има голяма вероятност заводът да затвори", посочи мениджърът, който помоли името му да не се споменава.

Ахмад Роста, главен изпълнителен директор на Takplast Nour, се е надявал, че сушата в Иран ще даде тласък на новоткритата му фабрика, която произвежда пластмасови тръби, използвани в земеделието.

"Ще изчакам месец или два, но ще трябва да затворя, ако ситуацията остане същата. . . Фермерите, които са основните клиенти за продуктите ни, не могат да си ги позволят", каза той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Моди печели убедително парламентарните избори в Индия