Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Икономиката на Турция се забавя, но отчита растеж през първото тримесечие

БВП се разширява с 4,5% за периода януари-март след 6% в периода октомври-декември 2019 г.

Икономиката на Турция се забавя, но отчита растеж през първото тримесечие

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Турция е набрала достатъчно инерция в началото на годината, за да установи един от най-бързите темпове на растеж сред подобните икономики през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната забавя растежа си до 4,5% за периода януари-март 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. след разширяването с 6% през последните три месеца на 2019 г., показват данните на турската статистика. 

Графика: Bloomberg

Анкетирани от  Bloomberg анализатори обаче очакваха 4,9% ръст.

За тримесечието икономическият растеж е 0,6%, като са отразени сезонните корекции и работните дни.

Още по темата

С тези данни Турция надминава по растеж страни като о Индонезия, Мексико и Полша, тъй като евтиният кредит у дома е поел част от икономическия удар заради коронавируса. Отделно по-голямата част от щетите ще са видими в данните за второто тримесечие.

Овладяването на икономическите прекъсвания от пандемията обаче е все по-голямо предизвикателство, тъй като доверието на бизнеса се срина заедно с колапса на туризма и търсенето на турски износ на фона на по-меките ограничения в сравнение с Италия и Испания.

Страната е в риск да отбележи първия си годишен икономически спад от десетилетие, според различни анализи. Финансовият министър Берат Албайрак многократно повтаря обаче, че очаква положителен икономически растеж през 2020 г.

Таблица: Bloomberg

Перспективите пред Турция през останалата част от годината зависят до голяма степен от евентуален обрат в туризма - критичен източник на приходи и заетост, както и скоростта на възстановяване сред водещите търговски партньори в Европа. ЕС обаче е изправен пред тежка рецесия, според песимистичните прогнози на Европейската централна банка.

Въпреки признаците за стабилизиране на икономическото доверие, Турция вероятно ще претърпи рязко свиване през второто тримесечие. Мащабът на производството през миналия месец значително намаля, както и износът и вносът.

Тъй като много държави по света започват да облекчават ограниченията за пътуванията, положителният растеж на Турция не е невъзможен тази година, коментира Найджъл Рендел, старши анализатор в Medley Global Advisors LLC в Лондон. За това обаче, според него, ще е необходим огромен късмет на фона на предположението, че световната икономика ще се възстанови бързо, още през тази година.

„Бързото възстановяване на туризма в частност ще бъде трудно и може да дойде твърде късно, за да помогне на летния ваканционен сезон“, заключава той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Възстановяването на авиоиндустрията подкрепи печалбата на Mitsubishi Heavy