Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Индексите в Азия загубиха инерция, преминавайки на червена територия

Световните лихвени равнища продължават да усилват очакванията за по-бързо затягане на паричната политика от централните банки

Индексите в Азия загубиха инерция, преминавайки на червена територия

Във вторник предстои Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да публикува своя месечен доклад за пазара, като се очаква инвеститорите да следят за сигнали, че световното търсене на суровината е било повлияно от ръста на новозаразените с коронавирус. Снимка: Soichiro Korimaya/Bloomberg

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион преминаха на червена територия във вторник, изтривайки записаните си по-рано ръстове, съобщи CNBC.

Търговската сесия бе предшествана от затишие на Wall Street, където понеделник бе обявен за почивен ден.

В Япония бенчмаркът Nikkei 225 отбеляза спад от 0,27% до 28 257,25 пункта, докато индексът Topix изтри 0,42% от стойността си.

Японската централна банка (ЯЦБ) отговори на очакванията на пазара и остави основната си лихва без промяна, като заяви, че ще закупи необходима сума от държавни облигации така, че да може доходността върху 10-годишните ценни книжа да остане около 0%. Финансовата институция ревизира прогнозите си за инфлацията в посока нагоре, но гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода отрече да има разговори за повишение на лихвите, тъй като покачването на цените не се доближава до желаното равнище.

Хонконгският индекс Hang Seng отстъпи с 0,43% до 24 112,78 пункта, докато технологичният подиндекс Hang Seng Tech намаля с 0,45 на сто.

Австралийският бенчмарк ASX 200 спадна с 0,11%, а финансовият подиндекс също отбеляза намаление от 0,29%.

В Южна Корея показателите Kospi и Kosdaq отбелязаха спадове от съответно 0,89% и 1,46%.

Единствено индексите на континентален Китай отстрамиха региона - показателят Shanghai composite отбеляза ръст от 0,8%, докато измерителят Shenzhen component настъпи с 0,19%.

Според Тапас Стрикленд от National Australia Bank световните лихвени равнища продължават да усилват очакванията за по-бързо затягане на паричната политика от централните банки. „В момента пазарите предвиждат четири покачвания на лихвата от Федералния резерв на САЩ през 2022 г., а първото повишение от Европейската централна банка ще се случи през септември. Изключението е Китайската народна банка, която понижи лихвите в понеденик поради несигурност за икономическия растеж“, обясни Стрикленд.

Китайският президент Си Дзинпин предупреди лихвите да не се покачват рязко понеже това би забавило икономическото възстановяване от пандемията.

Доларовият индекс нарасна с 0,11% до 95 360 пункта, след като се възстанови от нивата под 95,00 пункта миналата седмица.

Един щатски долар се разменя срещи 114,85 японски йени, докато австралийският долар се обменя срещу 0,7188 щатски долара.

Петролът поскъпва във вторник поради оптимизъм на пазара, породен от загърбването на заплахата от омикрон.

Във вторник предстои Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да публикува своя месечен доклад за пазара, като се очаква инвеститорите да следят за сигнали, че световното търсене на суровината е било повлияно от ръста на новозаразените с коронавирус.

 
По статията работи: Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Азия
Азиатските индекси последваха пониженията на Wall Street