IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът Shanghai се възстанови след решението на регулатора по ценните книжа

Повечето азиатски борси приключиха сесията с повишения, като японският показател Nikkei прибави над 300 пункта към стойността си

11:23 | 30.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски пазари приключиха втората сесия от седмицата с положителни резултати. Китайските борси се възстановиха, след като Китайската регулаторна комисия по ценните книжа (CSRC) обяви, че ще търси начини да стимулира чуждестранните инвестиции на местния пазар, съобщава CNBC. 

Континенталният бенчмарк Shanghai Composite отбеляза повишение от 1,02% до 2568,05 пункта на фона на решението на CSRC да подобри ликвидността на местния пазар и да стимулира привличането на дългосрочен капитал. Тя добави, че ще насърчи и сливанията и придобиванията на компании, които вече са излезли на борсата, създавайки удобно пространство за инвеститорите.

Хонконгският показател Hang Seng завърши деня на червена територия със спад от 0,91%, или 226,51 пункта, до ниво от 24 585,53 пункта.

Китайските пазари бяха повлияни и от новината, обявена предишната вечер от Bloomberg, че Вашингтон се готви да наложи нови мита върху оставащата част вносни китайски стоки в началото на декември, ако преговорите между американския президент Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин не успеят да облекчат търговското напрежение между двете страни. Двамата трябва да се срещнат на предстоящата среща на Г-20 през ноември в Буенос Айрес.

„Изглежда, че търговската война между Пекин и Вашингтон ще продължи да ескалира и през следващите месеци, което ще окаже допълнително негативно влияние върху ръста на световната икономика“, смятат представители на брокерската агенция Rakuten Securities Australia.

Въпреки опасенията от налагането на допълнителни мита върху вноса на китайски стоки към САЩ останалите азиатски пазари приключиха сесията на зелена територия.

азия азия

На Токийската борса индексът на сините чипове Nikkei 225 отбеляза ръст от 1,45%, или 307,49 пункта, до 21 457,29 пункта. Положителните резултати бяха подкрепени от новината, че равнището на безработица в страната се е понижило до 2,3 на сто през септември от 2,4% през август.

В Австралия местният показател ASX 200 прибави 1,34% към стойността си, като приключи сесията при ниво от 5805,10 пункта, подпомогнат от доброто представяне на компаниите от финансовия сектор, които отчетоха поскъпване на своите акции с 1,66%.

Южнокорейският измерител Kospi отбеляза повишение от 0,93% до 2014,69 пункта, като стойността на книжата на Samsung Electronics и SK Hynix се покачиха съответно с 2,29% и 2,1 на сто. Положително влияние върху местната борса оказа и новината за решението на Вашингтон да забрани износа на продукти към китайския производител на микропроцесори Fujian Jinhua Integrated Circuit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още