IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия е изключена от санкциите на САЩ за иранския петрол

Индия е намалила вноса на ирански петрол още по време на предишната серия санкции

18:10 | 06.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индия е изключена от санкциите на САЩ срещу Иран поради силната й зависимост от иранския петрол и защото вече е намалила вноса на суровината, заяви бившият индийски дипломат Пинак Шакраварти, цитиран от БТА.

Индия беше изключена от американските санкции за иранския петрол заедно с други седем страни. Нейният най-голям доставчик на черно злато е Ирак, следван от Иран и Саудитска Арабия.

Шакраварти изтъкна, че Индия е намалила вноса на ирански петрол още по време на предишната серия санкции.

По думите му вносът покрива 80 процента от енергийните нужди на Индия и че трябва да се внася от Иран, за да се помогне за растежа на неговата икономика.

САЩ възстановиха вчера санкциите си за иранския петролен сектор, отменени по силата на иранското ядрено споразумение от 2015 година, от което президентът Доналд Тръмп изтегли страната си през май, съобщаа още БТА. 

По-рано бе съобщено, че и Южна Корея е изключена от санкционния режим. Страната е най-големият купувач в Азия на ирански петрол.

По-рано вчера американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция ще получат временни облекчения от наново наложените санкции срещу Иран, с което САЩ целят да предотвратят дестабилизация на глобалния енергиен пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още