IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия и Русия договориха нов метод за покупка на оръжия в опит да заобиколят САЩ

Новият механизъм на практика да отваря вратата към осъществяването на договори за милиарди долари към Русия, въпреки че сянката на Вашингтон продължава да тегне

17:44 | 17.07.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индия и Русия договориха нов метод за плащане в национални валути за мултимилиардни отбранителни сделки в опит да избегнат рисковете, създадени от заплахите на САЩ за санкции и банкови ограничения.

Това ще позволи на Ню Делхи да плати скоро първия транш от сделка за покупката на два военни кораба, които Русия строи за индийската флота, съобщават за Bloomberg двама души, запознати с въпроса, без обаче да предоставят повече подробности.

Договорите за отбранителна техника ще бъдат уреждани в рубли и рупии в рамките на споразумението, договорено между централните банки на двете страни, посочва източник от Москва.

И макар новият механизъм на практика да отваря вратата към осъществяването на договори за милиарди долари към Русия, то все пак Индия може да се окаже зависима от съгласието на САЩ да не се налагат ответни мерки.

Русия е изправена пред нарастващи трудности за изпълнение на продажби в стратегическия отбранителен сектор, който възлиза на 19 млрд. долара през изминалата година, като основна причина са заплахите на Вашингтон, че ще бъдат наложени санкции на всеки, който купува руско оръжие.

И макар САЩ да са приложили мярката само веднъж – срещу Китай, опасенията създават напрежение сред потенциалните руски купувачи.  В периода от 2014 г. до 2018 г. вторият по големина износител на оръжие в света след САЩ – Русия, отбеляза 17-процентен спад в чуждестранните си сделки за оръжие най-вече заради отслабеното търсене от страна на Индия и Венецуела, показват данни на неправителствената организация Stockholm International Peace Research Institute.

Индия, която се превръща във все по-важен за САЩ партньор, също има продължителни стратегически взаимоотношения с Москва, датиращи от времето на Студената война. Въпреки спада Русия отговаря за 58% от вноса на оръжия в азиатската страна за периода от 2014 г. до 2018 г. САЩ продължават с опитите си, безуспешно засега, да разубедят властите в Ню Делхи да сключат договор за 5 млрд. долара с Русия за покупката на противоракетни системи С-400 под заплахата от наказателни действия. Миналия месец Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество обяви, че доставките на С-400 за Индия са планирани за след 2020 г., като вече са били решени някои „проблеми с плащането“.

Според източникът от Москва контролираната от руската държава банка Promsvyazbank PJSC, която беше нагърбена със задачата да финансира военната индустрия, за да защити от санкции двата най-големи руски държавни кредитора – „Сбербанк“ и ВТБ, е готова да участва в трансакцията.

Сделката за покупката на системите С-400 от Индия, сключена през октомври, е сред договорките с Русия, които са на обща стойност 10  млрд. долара. Те включват общо производство на хеликоптери „Камов“ Ка-226Т за 1 млрд. долара, четири бойни кораба за индийската флота, от които два ще бъдат порстроени в Русия, а другите два – в Индия, в рамките на споразумение за транфрен на технологии.

Според източник, след като САЩ наложиха санкции срещу руския държавен износител на оръжия „Рособоронэкспорт“ през 2017 г., Индийската централна банка е спряла плащанията си към Москва за покупки на оръжие.

В сряда индийският заместник-министър на външните работи Веламвели Муралийдхаран заяви пред парламента, че нуждата на страната от покупка на системите С-400 е била „ясно изразена“ пред САЩ по време на визитата на американския държавен секретар Майк Помпейо през юни.

Отстъпка от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп обаче „е малко вероятна, тъй като това ще създаде неустойчив прецедент“, смята Скот Джоунс, чиято базирана в САЩ консултантска компания TradeSecure съветва правителства по въпросите на покупката на оръжия и санкциите. „Покупката на военно оборудване от „Рособоронэкспорт“ представлява нарушаване на санкциите, така че дали трансакциите ще са деноминирани в долари, песо или рупии няма значение по отношение на мащаба на санкциите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Е, той и Стоен не мо е да чете. Пише,е руският оръжеен внос в Индия е 58%, спадът -17%, той си ги размествакакто му харесва......А, и в статията, АБСОЛЮТНО НИЩОне пише за метода, който били уж открили . Пълнят заглавията с някакви думички но, смисъл в тях изобщо не влагат, само зарибявки, и те, празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
julian12
преди 4 години
С какво ще преборят дракона? Със счупените им Фордове и ще ги бомбардират с iPhone ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
julian12
преди 4 години
"...застрашаващи техни технологически и регионални икономически интереси - газови сондажи , нефтени сондажи , операции на техни фирми зад граница , стратегиески съюзнически интереси ... решенията се взимат от сената..." Тоест всяка една територия и страна на Земята, тъй като те имат интерес да ЗАГРАБЯТ всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Въпроса ми е риторичен(няма и не изисква отговор)-защо не отглеждаш тикви? Ще е добре и за теб и за тиквите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Има икономически неизгодни дейности, например държава до 20 милиона население, не може да произвежда собствена марка автомобил. С военната продукция е още по-жестоко. САЩ са похарчили 1.4 трилиона долара за F-35 и никога по никакъв начин няма да си възвърнат вложеното. Казано на обикновен български по-евтино е да си купиш домати, отколкото да си ги отгледаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
Те индийците ще летят до Луната а едни ракети срещу самолет не могат да направят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
К.р.е.м.ъ.л.с.к.о д.ъ.р.ж.а.н.к.е, защо трябва да ти обясняваме на къде се върти земята? На Индия и е необходим съюзник против Китай. В света само и единствено САЩ могат да преборят дракона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
авва , ти си се напудрил (да ти влезна в речника дето се вика :))) ) ... уса-то не настъпват никой , всеки сам си решава с кой ще търгува . накратко , санкциите са описани в няколко техни закона и се прилагат в случаи строго регламентирани , застрашаващи техни технологически и регионални икономически интереси - газови сондажи , нефтени сондажи , операции на техни фирми зад граница , стратегиески съюзнически интереси ... решенията се взимат от сената . санкциите предтсавляват широк спектър забрани за търговия на определени фирми свързани с посочени лица , възбрана на техни сметки и имоти на територията на уса-то . всеки си прави сам сметката , никой на никого нищо не забранява :))) . всеки сам преценява дали американския пазар му е нужен . всеки сам преценява дали децата му няма да ходят да учат и живеят в уса-то , ако смята да не придобива имоти под хамериканска юрисдикция ... демек , всеки сам си прави сметката с кой смята да търгува и с какво . нищо лично дето се вика . ако индийците преценят че не искат повече търговия с хамерикански фирми ... никой няма да ги спира в нищо :))) . а ермалък опище орталъка за едни 10% на турската стомана и производните й . са хептем ще опищи ефира и за Ф35 , ама като си е харесал С400 , ами да си ги взима , нищо лично дет се вика :))) ... виждаш никой не го е спрял :))) ...-холандците си преместиха дивизионите от турско ...-немците си преместиха дивизионите ...-испанците зорлем седят заради НАТО , но ще е до края на годината май окончателно и там нали му строят едни от корабчетата за армадата Му :)))-французите въобще го оттаковаха ...-белгийците и те ...-даже хамериканците си изтеглиха и те час от дивзионите ...-само гледай вовата как го е вдигнал и го дебне ермалък да му застане в гръб :))) ... малко е хитър и той :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
***, не прочете ли, че покупките на руско оръжие са намалели с 58% ??? Кремълско държанко с 98% ли трябва да намалеят, за да ти стане ясно на къде върви света? Ердоган не купува оръжие, а технологията му. Наистина малко вехтичка, но затова пък става негова лична. И след това с отработения от евентуалната АЕЦ и обогатен впоследствие уран, ислямизма може да го дава по-хард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
А, Ердоган и той се опита и взе че си купи С-400. Ръйш ле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още