IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия обмисля облекчаване на правилата за чужди инвеститори

Индия и Китай подновяват усилията си в посока глобализация във време, когато Великобритания и САЩ прибягват към протекционизъм

15:36 | 03.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индия планира да позволи повече чуждестранни инвестиции, като облекчи ограниченията в редица индустрии от 1 април, за да може страната да си върне изгубената позиция на най-бързо растящата голяма икономика в света, съобщава Bloomberg.

Правителството ще улесни чуждестранните компании в търсенето на одобрение и вероятно ще поиска от министерствата да изяснят инвестиционните предложения, заяви Шактиканта Дас, министър на икономиката на Индия. Мярката следва по-ранно решение на властите да разпуснат Съвета за насърчаване на чуждестранните инвестиции, който често беше критикуван, че представлява бюрократична пречка, бавеща проектите и предложенията. Самият съвет беше създаден през 90-те години.

„Идеята е процесът да стане по-опростен и по-бърз“, казва Дас, без обаче да посочи конкретни индустрии, в които правилата за чуждестранни инвестиции ще бъдат облекчени. 

Индия и Китай подновяват усилията си в посока глобализация във време, когато Великобритания и САЩ прибягват към протекционизъм, коментира Bloomberg. С най-голямото население в света двете азиатски икономики и чуждестранните компании имат нужда една от друга, за да създават работни места и да поддържат ръста на продажбите.

Преките чуждестранни инвестиции между април и септември растат с 31% на годишна база до 21,7 млрд. долара. Това обаче все още е малка част от инвестициите в Китай през 2016 г. в размер на около 118 млрд. долара.

Администрацията на премиера Нарендра Моди опитва да привлече чуждестранен капитал, за да насърчи икономическия растеж, който се очаква да се забави до 7,1% през годината, която приключва в края на март. Предходната година повишението беше близо 8%. Усилията за стимулиране на ръста понесоха поражение, след като правителството реши да изтегли от обращение банкнотите с голям номинал в икономиката, където повече потребителски трансакции се осъществяват в брой.

В редица индустрии в Индия има таван на чуждестранните инвестиции – от банките до отбраната. До края на април се очаква американският технологичен гигант Apple да започне да произвежда iPhone в страната след продължителни преговори за облекчаване на правилата. Едно от тях беше търговците с един бранд да аутсорсват 30% от производството на компонентите в рамките на страната.

Министърът на икономиката заяви, че не знае за облекчения, осигурени на Apple. По думите на Дас министерството на финансите не е открило достатъчно основания да облекчава правилата за Apple, за да може технологичната компания да започне производство в Индия, тъй като властите искат да насърчат и местната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още