IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия представи пакет от мерки за засилване на икономиката

Смелите икономически стъпки са насочени към създаването на работни места и насърчаването на чуждестранните инвестиции

20:23 | 09.06.14 г.
Индия представи пакет от мерки за засилване на икономиката

Новото правителство на Индия представи програма за бързи икономически реформи, насочени към създаването на работни места и насърчаването на чуждестранните инвестиции, пише BBC.

Представеният от президента Пранаб Мукерджи план включва смели икономически стъпки, предназначени да опростят данъчно облагане и да намалят високата инфлация в азиатската страна. Индустриални реформи пък включват привличането на частни инвестиции в сектора на въглищата и отбраната.

Мукерджи насочи общественото внимание и към надеждите на властите за подобряване на отношенията със съседите. Той обеща също така да се справи с насилието срещу жените.

Изявлението на президента бе направено пред депутатите, избрани след убедителната победа на новия премиер Нарендра Моди през миналия месец.

Пранаб Мукерджи заяви още, че правителството ще въведе общ данък върху продажбите, ще насърчава чуждестранните инвестиции и ще ускорява процеса по одобрение на големите бизнес проекти. Властите също така ще фокусират вниманието си и върху пречките, които подхранват ръста на потребителските цени в Индия, който е сред най-високите при големите икономики в света.

Новината за планираното понижаване на инфлацията бе приветствано от гуверньора на Индийската централна банка Рагурам Раджан, който предприе серия от стъпки по задържане на високите лихвени проценти с цел обуздаване на безконтролното покачване на потребителските цени.

Икономическа експанзия на Индия се забави значително, достигайки 4,7% през фискалната 2013-14 г. Ръстът бе вторият в последното десетилетие под психологическата граница от 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още