IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия продава дялове в държавни банки за 26 млрд. долара

Страната трябва да капитализира сектора с 200 млрд. долара до 2019 г. според оценки на Fitch

10:21 | 11.12.14 г. 1
Индия продава дялове в държавни банки за 26 млрд. долара

Индия планира да набере до 1,6 трлн. рупии (26 млрд. долара) от продажба на определени дялове в държавни банки в мащабен ход, който би могъл да даде началото на значително раздържавяване на контролирания от правителството банков сектор.

Наскоро Fitch излезе с оценка, че държавните банки на Индия са силно декапитализирани. Кредитната агенция предполага, че кредиторите ще трябва да наберат свеж капитал на стойност 200 млрд. долара до 2019 г., за да успеят да отговорят на изискванията на банковите норми Базел III и да се справят със скока на лошите кредити, пише Financial Times.

В отговор на това премиерът Нарендра Моди cе съгласи да продаде дялове в 27 държавни банки до 2019 г. Публичните дялове в кредиторите ще бъдат намалени до 52% спрямо текущите между 56 и 84%.

Този ход бележи една от най-важните промени във финансовия сектор на Индия, след като местната банкова система бе национализирана от премиера Индира Ганди в края на 60-те години. Реформата засяга институции, които контролират 70% от клоновата мрежа в азиатската страна.

Правителството на Моди, което подкрепя бизнеса значително повече от предходните власти, се отказа да смъкне дяловете си в кредиторите под 51%, осъществявайки по-радикална стъпка, която би могла да прехвърли контрола над банките в частни ръце. Според властите подобен ход трябва да се направи "поетапно".

"Въпреки разрешението за банките да привличат капитали от пазара те ще бъдат посъветвани да запазят минималния правителствен дял от 52 на сто", заявиха властите в сряда.

Нежеланието на Моди да обмисли приватизация бе критикувано от частния сектор. Някои бизнес лидери се опасяват, че опитите на премиера да се въведе набор от дългоочаквани икономически реформи са твърде бавни. Основните очаквани ходове са свързани с данъчното облагане и регулациите на пазара на труда.

Решения за намаляване на държавната собственост също биха могли да се окажат и политически спорни, не на последно място поради наличието на развити синдикални организации в по-голямата част от държавните банки на Индия. Това води до вероятността от стачки в знак на протест срещу мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
хайде да купувамехайдееееееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още