Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Индия ще търси признание за велика сила на форума в Давос

Страната влезе в топ 5 в света по БВП за последното тримесечие на миналата година

Индия ще търси признание за велика сила на форума в Давос

Снимка: Архив Ройтерс

Индийският министър-председател Наренда Моди се подготвя тази седмица да се обърне към световните бизнес и политически лидери по време на икономическия форум в Давос, тъй като страната му изпревари Франция и Великобритания и през тази година ще стане петата най-голяма икономика в света, подчертавайки желанието на южноазиатската държава да бъде призната за велика сила, пише The Wall Street Journal.

Някои икономисти изчисляват, че брутният вътрешен продукт на Индия е влязъл в топ 5 в света през последното тримесечие на миналата година, продължавайки да изпреварва почти всички държави в Европа и повечето в световен мащаб.

Световният икономически форум в Давос е чудесна възможност за Наренда Моди да представи геополитическите виждания на Индия и да си извоюва място сред кръговете, които диктуват правилата в световен мащаб. 

„Индия не може да бъде зрител. Индия не иска да бъде просто участник. Индия иска да бъде заинтересована страна“, каза миналата седмица по време на конференция Рам Мадхав, генерален секретар на партията Bharatiya на Моди.

От встъпването си в длъжност през 2015 г. Наренда Моди се опитва да промени начина, по който се говори Индия. Той иска страната му да бъде възприемана като „следващия Китай“ по отношение на икономическите възможности, както и като бастион на демокрацията. Моди се бори с възприятията, които описват Индия като „разхвърляна демокрация“, затрупана от бедност и съревновавайки се с ядрената си съседка Пакистан.

Икономическият растеж в Индия беше предсказан в края на миналата година от Центъра за икономически и бизнес изследвания в Лондон. Според Дъг МакУилямс, заместник-председател на центъра, Индия не само ще се задържи на петото място през тази година, но и ще продължи да се изкачва в класацията, докато през 2027 г. не заеме третото място.  

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
А ако не го получи какво?
Ще си присвоява спорни територии и няма да се съобразява с мнението на никой друг ли?

Още от Азия
Китай търси още „оръжия" в търговската война със САЩ