IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийското правителство е игнорирало предупрежденията на учени за Covid-19?

Учени твърдят, че още през март са предали на властите информация за заплахите от новия местен вариант на вируса

10:41 | 01.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Легла в нов център за лечение на Covid-19 в Мумбай, Индия.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Легла в нов център за лечение на Covid-19 в Мумбай, Индия. Снимка: EPA/БГНЕС

Форум от научни съветници, създаден от индийското правителство, е предупредил властите още в началото на март, че има нов и по-заразен вариант на коронавируса, който циркулира в страната, твърдят петима учени, които са част от форума, предава Ройтерс.

По думите на четирима от тях, въпреки предупрежденията, федералното правителство не се е опитало да наложи по-големи ограничения, за да спре разпространението на вируса. Милиони хора, повечето от които без маски, присъстваха на религиозни фестивали и политически митинги, проведени от премиера Нарендра Моди, от лидерите на управляващата партия Бхаратия Джаната и опозиционни политици.

Междувременно десетки хиляди фермери продължиха да лагеруват до Ню Делхи в знак на протест срещу промените в селскостопанската политика на Моди.

Втората по брой на населението страна в света се бори да удържи втората вълна на коронавируса, която е много по-тежка от първата от миналата година. Според някои учени сегашното огнище се разраства по-бързо заради новия вариант от Индия, както и от друг вариант, открит първо във Великобритания. В петък Индия съобщи, че има 386 452 нови случая на Covid-19, което е световен рекорд.

Скокът в броя на заразените е най-голямата криза в Индия, откакто Моди пое управлението през 2014 г. Предстои да се види как случващото се ще се отрази на Моди и на партията му. Следващите избори са през 2024 г. Гласуването на скрошните местни избори се случиха преди избухването на втората вълна да стане толкова явно.

Предупрежденията за новия вариант в началото на март са дадени от индийския SARS-Cov-2-Genetics Consortium, или INSACOG. Информацията е предадена на висш представител на властта, който се отчита директно на премиера, твърди един от учените, директор на изследователския център в Северна Индия, който е пожелал да остане анонимен. Ройтерс не успяла да установи дали наистина констатациите на INSACOG са предадени на самия Моди.

INSACOG е създаден през декември като форум от научни съветници, който да помага на правителството, а основната му задача е да открива варианти на коронавируса, които могат да заплашват общественото здраве. В INSACOG попадат 10 национални лаборатории, които могат да проучват вариантите на вируса.

Учените първо са засекли B.1.617, който в момента е известен като индийския вариант на вируса, още през февруари, твърди Аджей Парида, директор на държавния Институт за природни науки и член на INSACOG.

Събраните данни пък са предадени на Националния център за контрол на заболяванията към Министерството на здравеопазването преди 10 март, с което е отправено предупреждение, че броят на заразените може бързо да се увеличи в някои части на страната, допълва той. След това информацията е предадена на индийския здравен министър. Той не е отговорил на запитванията за коментар пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още