IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и Китай сключиха 25-годишен договор за сътрудничество

Тази „пълна пътна карта“ съдържа политически, стратегически и икономически клаузи, заяви по-рано говорителят на иранското външно министерство

14:45 | 27.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уан И и Хасан Рухани. Снимка:&nbsp;EPA/IRANIAN PRESIDENT OFFICE HANDOUT</p>

Уан И и Хасан Рухани. Снимка: EPA/IRANIAN PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и Уан И подписаха в Техеран 25-годишен договор за стратегическо и търговско сътрудничество за срок от 25 години, който се обсъждаше от няколко години, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

Тази „пълна пътна карта“ съдържа политически, стратегически и икономически клаузи, заяви по-рано говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде. Засега не са известни подробности за съдържанието на документа.

Последните подробности по него са били уточнени днес по време на срещата между Уан И и Али Лариджани, съветник на иранския върховен лидер Али Хаменей, който е също така специален представител на Ислямска република Иран за стратегическите отношения с Китайската народна република, съобщи официалната иранска агенция „Ирна“.

Подписването на този договор показва, че Техеран дава приоритет на отношенията със страните от Изтока, което за Иран са Китай, двете Кореи, Индия, Япония и Русия, отбелязва АФП. Това следва насоките на Хаменей, дадени през 2018 г., и означава скъсване с един от популярните лозунги на Ислямската революция през 1979 г.: „Нито Запад, нито Изток, Ислямска република!“.

Проектът за подписания днес договор датира още от посещението на китайския президент Си Цзинпин в Техеран през януари 2016 година. Тогава той и иранския му колега Хасан Рохани решиха да подобрят двустранните връзки.

Освен с Лариджани, Уан И се срещна и с иранския президент Хасан Рохани, съобщава ТАСС. В разговора си двамата политици са обсъдили двустранните отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още