IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран примамва клиенти с петрол на разсрочен кредит

Техеран предлага на потенциални купувачи от Азия петрол на изплащане със 180-дневен гратисен период

13:03 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иран се опитва да заобиколи наложените от САЩ и Европа санкции, като примамва клиентите си с петрол при изключително изгодни кредитни условия, съобщава Financial Times.

Техеран предлага на потенциални клиенти от Азия, включително на Индия, петрол на кредит със 180-дневен гратисен период. Според оценки на анализатори всеки гратисен месец означава отстъпка от 1,2 – 1,5 долара за барел.

Въпреки щедрите кредитни условия Иран явно изпитва затруднения при намирането на нови клиенти. Страните от Европейския съюз (ЕС), както и Турция, Япония, Южна Корея и Китай купуват значително по-малко ирански петрол.

Схемата за разсрочено плащане, предлагана от Иран, представлява отстъпка от 7,5 долара при цена от 118 долара за барел.

Саудитска Арабия и други водещи производители предлагат петрол на разсрочено плащане от 30 дни. До този момент Иран предлагаше на вносители като Китай разсрочено плащане от между 60 и 90 дни.

„Явно разсроченият кредит е най-лесният за тях начин да предложат отстъпка. Въпреки това обаче малцина ще се изкушат“, посочва европейски анализатор.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) добивът на петрол в Иран е достигнал 10-годишно дъно и вероятно ще се понижи допълнително, тъй като санкциите оказват влияние върху индустрията, която от години изпитва недостиг на инвестиции.

Тази седмица иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Иран има достатъчно спестявания, за да оцелее до 2015 г.

На започващите утре преговори САЩ и западните съюзници ще тестват готовността на ислямската република да се съгласи да прекрати ядрената си програма. Разговорите – първите от януари 2011 г., се разглеждат като последен опит да бъде предотвратена евентуална военна интервенция от страна на Израел – сценарий, който може сериозно да засегне петролните доставки от Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още