IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран пуска в експлоатация нов завод за ядрени центрофуги

Иранските запаси на обогатен уран са се увеличили с 400 тона след подписването на ядреното споразумение

20:36 | 18.07.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Иран строи завод, който ще произвежда ротори за 60 центрофуги дневно, обяви председателят на ядрената агенция, вдигайки залога в конфронтацията с Вашингтон за ядрената програма на ислямската република.

Обявлението идва месец след изказването на върховния лидер Сайед Али Хаменей, който нареди на иранската ядрената агенция да увеличи капацитета на обогатен уран, ако споразумението със световните сили се разпадне след оттеглянето на САЩ, предаде Ройтерс.

Според споразумението от 2015 г., което беше подписано от Русия, Китай, Великобритания, Германия, Франция и САЩ, Иран се съгласява да ограничи ядрената си програма, като в замяна ще получи облекчаване на наложените санкции.

Другите участници в споразумението продължават да се борят за запазването на договора, като смятат, че това е единственият вариант, с който могат да попречат на Иран да създаде атомно оръжие.

Иран заяви, че ще изчака да види действията на другите страни, но даде сигнал, че страната е готова да върне обратно дейността по увеличаване на ядрено гориво. 

Иран редовно говори за своята ядрена програма, която според нея е насочена само към производство на електроенергия и други мирни проекти.

Али Акбар Салехи, ръководител на Иранската организация за ядрена енергия заяви, че новият завод само по себе си не нарушава споразумението. Говорител на Международната асоциация за атомна енергия (МААЕ) каза, че организацията е запозната с обявлението, но „няма да го коментира“.

„Вместо да построим този завод през следващите седем или осем години, ние го направихме по време на преговорите, но все още не сме я пуснали в експлоатация“, каза Салехи, пред местните държавни медии, цитирани от Ройтерс, като добави: „Разбира се, Върховният водач беше подробно информиран, като му предоставихме цялата налична информация. Сега той даде заповед този завод да започне работа“.

Предприятието ще разполага с капацитета да произвежда ротори за 60 центрофуги IR-6 на ден. Отделно от това, Салехи сподели, че сега Иран разполага със запаси от 950 тона уран, от които 550 тона са внесени в страната преди сключването на ядреното споразумение и е добавил още 400 тона след неговото финализиране.

Салехи не посочи откъде са внесени допълнителните 400 тона уран.

Миналият месец той обяви, че Иран започва работа върху изграждането на модерни центрофуги за своята атомна електроцентрала в Натанз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още