IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран разполага с над 3 хил. работещи центрофуги за обогатяване на уран

Бройката попада в позволените граници, наложени от Иранското ядрено споразумение

12:38 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Говорителят на иранския парламент Али Лариджани, Снимка: Ройтерс</em></p>

Говорителят на иранския парламент Али Лариджани, Снимка: Ройтерс

Иран има на разположение между 3000 и 4000 активни центрофуги за обогатяване на уран, съобщи говорителят на иранския парламент Али Лариджани, цитиран от Ройтерс.

Тази бройка все още попада в позволените граници, наложени от Иранското ядрено споразумение.

Обявлението бе направено само дни, след като директорът на Иранската ядрена енергийна организация Али Акбар Салехи заяви, че е завършено съоръжение за производството на модерни центрофуги

Техеран обяви, че ще увеличи капацитета за обогатяване на уран, ако ядреното споразумение се разпадне след излизането на САЩ през май тази година.

Изпълнявайки условията на договора от 2015 г., Иран се съгласи да ограничи своята ядрена програма в замяна на частично облекчение върху наложените на страната санкции.

Сделката позволява на ислямската република да оперира с 5060 центрофуги от първо поколение в ядрената електроцентрала в Натанз и 1044 първо поколение центрофуги в подземната централа за обогатяване на уран във Фордоу.

Преди сключването на ядреното споразумение Иран разполагаше с 20 хил. центрофуги в Натанз и Фордоу, показват данни на Международната атомна енергийна агенция (IAEA).

Другите държави, които подписаха споразумението са Китай, Русия, Германия, Франция, Великобритания и САЩ.

„САЩ и Израел разработват програма срещу Иран, като разрушиха сделката, за която преди настояваха“, заяви Лариджани пред местната информационна агенция Tasnim.

"След като САЩ се оттеглиха, европейските лидери предложиха на Иран да не дава бърз отговор за въпросното действие и поискаха време, което в момента изтича“, добави той.

Останалите държави от договора твърдят, че сделката е най-доброто решение за контрол на Иран, което държи настрани държавата от нейните планове за разработване на атомна бомба. Ислямската държава продължава да твърди, че ядрената ѝ програма е свързана единствено с производството на електроенергия и други мирни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още