IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Тръмп е бил подлъган от други да се оттегли от ядрената сделка

Според иранския външен министър виновни са настоящият съветник по националната сигурност на Белия дом и Израел

19:35 | 09.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изглежда иранските власти търсят вината за излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на страната извън политиката на американския президент. Според иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е бил подлъган от други хора да се оттегли от ядрената сделка от 2015 г. между Техеран и световните сили, предаде БТА.

Зариф написа в Twitter, че настоящият съветник по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън и израелският премиер Бенямин Нетаняху са осуетили споразумението от 2005 г. в Париж с настояването си Иран да прекрати изцяло обогатяването на уран. Според дипломата сега същите хора са подмамили Тръмп да се изтегли от сделката.

В понеделник Техеран обяви, че до часове започва обогатяването на уран над лимита, определен от споразумението от 2015 г. Говорител на ЕС призова във вторник Иран да се откаже от тези намерения. „Продължаваме да приканваме Иран да не предприема по-нататъшни мерки, които подкопават сделката, да спре и върне обратно всички дейности, несъвместими със Съвместния всеобхватен план за действие, включително производството на нискообогатен уран", съобщи Ройтерс.

Външният министър на Русия Сергей Лавров, който е в Словакия за среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също призова Техеран да прояви сдържаност, предаде ТАСС. Той обаче отбеляза, че засега действията на иранците не са в нарушение на Договора за неразпространение на ядрени оръжия, както и Споразумението за гаранции с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). За сряда е предвидено заседание на управителния съвет на МААЕ, посветено на иранската тема. 

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и външните министри на Франция, Германия и Великобритания, настояха днес за спешно свикване на смесената комисия по ядреното споразумение с Иран. Това се посочва в общо изявление на Могерини и тримата министри, цитирано от БТА.

Изразява се дълбока загриженост от предприетите от Иран действия в нарушение на сключения договор. Отчита се, че Иран е надвишил ограниченията за производство на обогатен уран над предвиденото в сделката, както сочат данните от Международната агенция за атомна енергия. Допълва се, че така Техеран нарушава няколко точки от договора.

Иран заяви, че иска да запази споразумението, затова е важно незабавно да се върне към изпълнението на своите задължения, се настоява в изявлението. Спазването на изискванията трябва да бъде оценено според споразумението, затова е необходимо спешно свикване на смесената комисия (която се състои от Китай, Франция, Германия, Русия, Великобритания и Иран), допълват Могерини и министрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
"Може веднага да прекратим дипломатически отношения с вас"Не можете!Аре ти спри да лукавстваш и не се качвай никога на превозно средство!Не хаби горивото на Нефтохим! Обяви санкции на Русия!Без това твърде много *** се навъдиха по пътищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Иран: Тръмп е бил подлъган от други да се оттегли от ядрената сделкаАве перси,нали вие рекохте, че янките ви блокираха 150 000 000 000 $.Янките признаха 50 000 000 000 $.Р'аотата станаа, кой ми ср@ в гащите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още