IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирански дипломат с връзки с военните ще ръководи преговорите по ядрената сделка

Хосейн Амирабдолахиан е ветеран във външното министерство, който може да предизвика безпокойство сред арабските съседи на страната

17:11 | 11.08.21 г.
<p>
	Simon Dawson/Bloomberg</p>

Simon Dawson/Bloomberg

Новият президент на Иран избра ветеран от външното министерство на страната с тесни връзки с военния елит, който ще замени Мохамед Джавад Зариф като най-висшия дипломат на страната. Това подчертава промяната във властта, която замъглява възобновяването на ядрените преговори със световните сили.

Хосейн Амирабдолахиан, преди това заместник външен министър по въпросите на арабите и Африка, беше предложен за ролята в списък с министри от кабинета, представен на законодателите в сряда от президента Ебрахим Раиси.

Парламентът ще обсъжда избора една седмица преди гласуването за одобряване или отхвърляне на номинираните. Сред кандидатите е и Джавад Овиджи като министър на петрола. Въпреки че той няма опит в правителството, досега той е заемал ръководни длъжности в петролната, газовата и нефтохимическата промишленост, включително ръководител на National Iranian Gas Co.Той е служил и като управляващ директор на две енергийни компании под контрола на върховния лидер аятолах Али Хаменей, менторът на Раиси.

Ако бъде одобрен, 57-годишният Амирабдолахиан, антизападен консерватор, смятан за близък до Корпуса на ислямската революционна гвардия, както и ливанското бойно движение Хизбула, ще ръководи преговорния екип на Иран за съживяване на ядрената сделка.

Назначението му може да затрудни преговорите за отмяна на бързо разширяващата се ядрена програма в замяна на облекчаване на санкциите срещу Иран.

Фактът, че възгледите на Амирабдолахиан са в съответствие с тези на гвардията и Хаменей, може да бъде от полза, казва Али Ваез, директор на Иранския проект към Международната кризисна група.

Амирабдолахиан би бил „по-труден събеседник за Запада, но по-способен, тъй като ще се сблъска с много по-малка вътрешна съпротива срещу своите инициативи, за разлика от неговия предшественик“, казва Ваез.

Опасенията, че връщането към споразумението може да не е възможно, се появиха, когато Раиси се подготви да поеме властта. Атаките срещу корабоплаването в Персийския залив ескалираха напрежението.

Администрацията на Байдън, която се надяваше да осигури споразумение в периода между победата на Раиси на изборите през юни и встъпването му в длъжност в началото на този месец, се опитва да прецени какъв път да поеме, тъй като програмата на Иран за обогатяване на уран се доближава до повратен етап, приближаващ страната към ядреното оръжие.

Иран казва, че ядрената му програма е мирна, но недоверието към мотивите на страната накара световните сили да пристъпят към ядрения пакт от 2015 г.

Въпреки че все още призовават за бързо връщане към споразумението, изоставено от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, САЩ са готови да преценят алтернативите, включително междинната стъпка за ограничаване на санкциите в замяна на замразяване на ядрената програма.

Пазарите на петрол следят преговорите отблизо, тъй като споразумение може да отприщи скок в износа на ирански суров петрол по-късно през годината.

Назначението може да предизвика безпокойство сред арабските съседи на Иран, където Амирабдолахиан се свързва с интервенционисткия подход при разработването на политики за разширяването на влиянието на Техеран в страни като Сирия и Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още