IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранските ответни атаки покосиха азиатските борсови индекси

Повечето инвеститори очакваха отговор, но не такова внезапно повторно ескалиране на напрежението , заяви Мансур Мохи-Уддин от Natwest Markets

11:33 | 08.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Борсите в азиатско-тихоокеанския регион затвориха с понижения в сряда на фона на поредната ескалация на напрежението в Близкия изток, предава CNBC.

В Япония индексът Nikkei 225 затвори с понижение от 1,57% при 23 204,76 пункта. В същото време индексът Topix се понижи с 1,37%. Японският премиер Шинцо Абе е отложил планираното си пътуване до Близкия изток през този уикенд, съобщиха от Ройтерс.

Индексът Kospi от Южна Корея отчете понижение от 1,11% до ниво от 2151,31 пункта. Австралийският бенчмарк ASX 200 се понижи с 0,13% до 6817,60 пункта.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai composite регистрира спад от 1,22% до ниво от 3066,89 пункта. В същото време индексът Shenzhen composite се понижи с 1,24% и затвори при 1769,98 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng отписа 0,83% до ниво от 28 087,92 пункта. В Сингапур индексът на Straits Times спадна с 0,19%. Акциите на Singapore Airlines поевтиняха с 1,11%, тъй като превозвачът заяви, че ще започне да отклонява всичките си полети от иранското въздушно пространство.

Акциите в Индия също поевтиняха, поради което индексите S&P Sensex и Nifty 50 се понижиха съответно с 0,33% и 0,46%.

Инвеститорският оптимизъм беше попарен, след като иранските сили изстреляха повече от дузина балистични ракети срещу множество бази, в които се намират американски войски в Ирак. Информацията за атаките беше потвърдена от представители на Пентагона във вторник вечерта. Не стана ясно веднага дали някой от членовете на американските служби е пострадал. От своя страна президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че ще направи изявление в сряда.

Атаките бяха извършени в отговор на американската въздушна атака над летището в Багдад от края на миналата седмица, която доведе до смъртта на най-влиятелния ирански генерал Касем Солеймани.

„Ясно е, че толкова скорошно отмъщение на Иран е изненадващо. Повечето инвеститори очакваха някакъв отговор, но не такова внезапно повторно ескалиране на напрежението “, заяви Мансур Мохи-Уддин от Natwest Markets. Той добави, че трейдърите сега ще бъдат по-предпазливи и ще изчакат да видят как САЩ ще реагират на атаките.

Към 11:12 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,47 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6876 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още