IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ислямистите в Афганистан могат да атакуват САЩ до 6 месеца, смятат експерти

Хуманитарната криза в страната и противопоставянето на "Ислямска държава-К" на талибаните изостря риска от възход на външния тероризъм

15:14 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

Американските разузнавателни агенции предупреждават, че ислямистки екстремисти, действащи в Афганистан, могат да атакуват Америка в рамките на шест месеца, тъй като страната преминава през сериозна хуманитарна криза, съобщава FT.

Широкоразпространеният глад и нарастващите терористични заплахи отразяват бързото влошаване на условията в Афганистан след разпадането на подкрепяното от Запада правителство на президента Ашраф Гани и поемането на властта от талибаните през август.

„Всеки афганистански мъж, жена и дете знае, че се разгръща наистина дълбока криза“, казва Дик Тренчард, директор за Афганистан в Организацията за прехрана и земеделие към ООН (FAO). „Все още не сме видели най-лошото от това“, допълва той.

ООН и международните хуманитарни агенции изчисляват, че около 19 млн. афганистанци преживяват остра криза на глад, което означава, че нямат достъп до достатъчно храна всеки ден поради сушата и срива на зависимата от външна помощ икономика.

Още 13 млн. афганистанци изпитват трудности да си осигурят достатъчно храна, като се очаква ситуацията да се влоши през зимата.

ООН смята, че 3,5 млн. деца на възраст под пет години са изложени на висок риск от глад освен ако помощта отвън не се увеличи драстично.

„Никога не сме виждали криза, която да ескалира толкова бързо. Скоростта на срива и неговият мащаб са много тревожни“, заключава Тренчард.

Междувременно американските служители са все по-притеснени, че ислямистки терористични групи, които са използвали Афганистан като база преди водената от САЩ инвазия през 2001 г., се прегрупират въпреки обещанието на талибаните, че няма да позволят страната да бъде използвана като трамплин за джихадистки групи.

Самите талибани са обект на атаки от съперническата си "Ислямска държава-К" – местна организация, вдъхновена от "Ислямска държава", която смята, че новото правителство е предало глобалната ислямистка кауза. Целта на бойната група е да предотврати консолидирането на властта на талибаните.

Във вторник високопоставен служител на Пентагона предупреди, че според служители на американското разузнаване "Ислямска държава-К" ще има „способността“ да извършва външни удари, включително на американска земя, в рамките на „шест или 12 месеца“. Служителят добавя, че на „Ал Кайда“ например ще са ѝ необходими една или две години, за да направи същото.

„Трябва да останем бдителни срещу тази възможност“, посочва Колин Кал, заместник-секретар на политиката по отбрана, пред комисията по въоръжените сили на Сената.

ООН казва, че Афганистан бърза да увеличи запасите от храна и лекарства преди зимните снегове да направят доставката на помощ още по-трудна. „Няма план Б“, коментира Тренчард. „Нуждаем се от огромно увеличение на хуманитарните ресурси, за да оцелеят афганистанците през зимата до следващата година“, допълва той.

Въпреки че международните правителства обещаха на спешна конференция през септември да осигурят храни от първа необходимост, медицински консумативи и друга хуманитарна помощ за 38-те млн. афганистанци за 1 млрд. долара, ООН разполага само с малка част от това.

Афганистан се сблъска с най-тежката суша от 35 години и втората тежка суша от 3 години. Смяната на правителството доведе до рязък край на международната подкрепа за развитие, която досега крепеше икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още