Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Истанбул търси международни инвеститори за инфраструктурни проекти за милиарди

В центърът на икономическия живот на Турция е създадена Истанбулска агенция за инвестиции

Истанбул търси международни инвеститори за инфраструктурни проекти за милиарди

Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Столичната община на Истанбул търси партньорства с международни инвеститори за проекти, за които ще са нужни милиарди долари средства през следващите пет години, информира Bloomberg.

Властите в турската икономическа столица - която отговаря за една трета от икономиката на страната за 734 млрд. долара, обяви създаването на Истанбулска агенция за инвестиции. Целта на новата административна структура е да привлече стратегически или финансови инвеститори към различни проекти, включително сухопътен и морски транспорт, обработване на отпадъци, безжични комуникационни и технологични центрове, заяви изпълнителният директор на агенцията Нихат Нарин по време на официалното и откриване в понеделник.

Още по темата

"Само линиите на метрото, които искаме да завършим, се нуждаят от инвестиция в размер на около 1 милиард долара", каза Нарин и добави: „Ще улесним инвестиционните процедури“.

Метрополисът с население от 15,5 милиона жители избра кандидата на основната опозиционна Републиканската народна партия Екрем Имамоглу за свой кмет през миналата година. Това беше политически прелом след 25-годишното управление на президента Реджеп Таип Ердоган и неговата партия. Имамоглу обеща да направи Истанбул „център на демокрацията и либералните свободи“.

Агенцията ще работи с местни и международни инвеститори и представители на международни банки, включително Goldman Sachs Group Inc. и Societe Generale SA. Ръководството на новата истанбулска административна структура се е допитало и до колегите си от London & Partners, агенцията за международна търговия, инвестиции и популяризиране на столицата на Обединеното кралство, за опита им в привличането на компании, включително Twitter Inc., Alibaba Group Holdings Ltd., Tesla Inc. и Airbnb Inc.

Проектите, планирани за града до 2024 г., включват разширяване на мрежата на метрото от 320 километра до 550 километра, увеличаване на дела на морския транспорт от 4% на 10% от общата транспортна мрежа, удвояване на капацитета за паркиране на автомобили на 195 000 единици от 95 000 единици, повишаване на съотношението на рециклираните отпадъци до 50% от 16% и увеличавайки мощността, произведена от рециклирането на отпадъци, на 250 мегавата от 72 мегавата, заяви Нарин.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата