Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Югоизточна Азия вероятно ще измести САЩ като световен лидер за рисков капитал

10-те най-големи фондове за рисков капитал в Азия са съсредоточени в Китай, сочат данни на Temasek

Югоизточна Азия вероятно ще измести САЩ като световен лидер за рисков капитал

Снимка: Ройтерс

Югоизточна Азия може да изпревари Северна Америка като глобален център за финансиране на рисков капитал още през следващата година, съобщава Nikkei Asia Review, позовавайки се на проучване, подкрепено от отдел на сингапурската държавна инвестиционна компания Temasek. 

Още по темата

Фондовете за рисков капитал, фокусирани в Азия, разполагат с активи на стойност 323 млрд. долара в края на миналата година, констатира докладът, като в това отношение регионът бързо стопява разликата с фондовете за рисков капитал, съсредоточени в Северна Америка, които управляват активи на стойност 397 млрд. долара.

Разликата от 74 млрд. долара между двата региона е в рязък контраст с положението отпреди пет години, когато фондовете, съсредоточени в Северна Америка, водят на фондовете, ориентирани към Азия, със 169 млрд. долара, подчертава проучването, извършено от поддържаната от Temasek Vertex Venture Holdings и базираната в САЩ Preqin.

"Ако прогнозираме тези темпове на растеж за близкото бъдеще, изглежда, че фондовете, ориентирани към Азия, ще разполагат с повече активи, отколкото фондовете, насочени към Северна Америка, до края на 2020 г.", смята Е Фай Кам, ръководител на операциите в Preqin.

Проучването, което класифицира рисковите фондове според това в кой регион възнамеряват да инвестират по-голямата част от капитала си, установява, че фондовете, насочени към Азия, нарастват средно с 30% годишно от 2010 г. в сравнение с 9% годишен растеж за техните колеги, ориентирани към Северна Америка.

Проучването показва, че 10-те най-големи базирани в Азия фондове за рисков капитал са със седалище в Китай.

Според Патрик Йео, ръководител на Venture Hub на PwC Singapore, посочва, че по отношение на намирането на инвеститори Азия предлага повече възможности.

Портфолиото на Югоизточна Азия получи тласък от редица успешни стартъпи, включително компании, които развиват дейност в сферата на споделеното пътуване, като Grab и Go-Jek, радващи се на пазарни оценки от над 10 млрд. долара.

Доклад на DealStreetAsia, публикуван този месец, допълнително подчертава ускоряващия се ръст на инвестициите в Югоизточна Азия, показвайки, че за седемте месеца до 31 юли рисковите капиталисти, фокусирани върху региона, са събрали 3,13 млрд. долара капиталови ангажименти, надминавайки 2,12-те млрд. долара, събрани за същото време през 2018 г.

Югоизточна Азия също се радва на силна подкрепа на правителствата към предприемачество, подсилена и от нарастващата средна класа.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
САЩ наложиха санкции на лидерката на Хонконг