IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея поведе спадовете на азиатските борси днес

Мрачният тон на протокола от последното заседание на Фед заличи инвеститорския оптимизъм

11:23 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесията в четвъртък на червена територия, след като Фед представи мрачна картина за икономическите перспективи в светлината на коронавируса, а Китайската народна банка запази основната си лихва по кредитите непроменена, информира CNBC.

Южна Корея поведе спадовете в региона, като показателят Kospi отписа с 3,66% до 2274,22 пункта. Този ход стана факт, след като местната информационна агенция Yonhap съобщи в четвъртък, че новите случаи на коронавирус в страната са се увеличили с трицифрено число за седми пореден ден.

Хонконгският индекс Hang Seng спадна с 1,4% до 24 825,84 пункта. В континентален Китай измерителят Shanghai composite намаля с 1,3% до 3363,90 пункта, докато показателят Shenzhen component се понижи с 1,186% до 13 312,92 пункта.

Бордът на Китайската народна банка обяви, че няма да промени основния лихвен процент по кредитите след заседанието си в четвъртък. Лихвеният процент по едногодишните заеми остана на ниво от 3,85%, докато този по петгодишните кредити бе запазен при 4,65%. Този ход беше в съответствие с очакванията на анализаторите.

В Япония измерителят Nikkei 225 отписа 1% и затвори при 22 880,62 пункта, докато индексът Topix се понижи 0,9%, за да завърши сесията при 1399,20 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с понижение от 0,77% при 6120 пункта.

Към 11:11 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,04 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,716 щатски долара.

Членовете на Федералната комисия за отворените пазари се съгласиха на последното си заседание в края на юли, че продължаващата ситуация около пандемията от коронавирус може „да тежи в голяма степен върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план”. За това свидетелства протоколът от последната среща на борда на Фед.

„Мисля, че главното, което разстрои пазарите, е, че Фед на практика отхвърли идеята за ограничаване на доходността на облигациите", каза Марк Джоли, глобален стратег в CCB International Securities. „Това е нещо, което много инвеститори предполагаха, че Фед ще направи като следваща стъпка“, добави той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още