Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Южна Корея затваря въглищни мощности, за да подобри качеството на въздуха

Заради мерките за опазване на околната среда и затворени за ремонт ядрени мощности страната увеличава вноса на петрол

Южна Корея затваря въглищни мощности, за да подобри качеството на въздуха

Снимка: Архив Ройтерс

Южна Корея затваря въглищни мощности като мярка за подобряване на качеството на въздуха, а ядрените реактори са в планов ремонт. Това се отразява върху вноса на петрол, за да бъдат покривани нуждите от енергия, пише Ройтерс.

През февруари правителството обяви, че затваря пет ТЕЦ-а с общ капацитет 2,32 гигавата. Това ще стане в периода между март и юни. Тези планове обаче за кратко могат да бъдат отложени - студената зима повиши нуждите от енергия и накара индустрията да гори повече петрол, за да покрие търсенето.

В момента въглищните централи генерират около 40% от електроенергията, потребявана в страната. Ядрените централи доставят около 30% от нуждите, а природният газ - около 20%. Останалата част от електроенергията се произвежда от петрол и възобновяеми енергийни източници.

Замяната на въглищата с петрол може да се окаже и доста спорно. При горенето на петрол емисиите въглероден диоксид в атмосферата са по-малки, но пък отделяните вещества са по-токсични. По данни на щатската Комисия по сътрудничество за околната среда при изгарянето на петрол също се отделят парникови газове, но също така и азотни оксиди, летливи вещества и токсични метални частици.

Според анализатори в бъдеще Южна Корея ще увеличава вноса на петрол, за да може да покрие търсенето след затварянето на въглищните мощности.

По данни на Ройтерс това вече се вижда от заявките на четвъртата по големина азиатски икономика. През март вносът на петрол се повишава до 200 хил. тона спрямо 92 хил. през февруари.

Прогнозата за първото тримесечие е, че вносът ще достигне 471 хил. тона, което е повишение от 28% спрямо същия период на 2017 г. През цялата минала година Южна Корея е внесла общо 660 хил. тона петрол.

Според анализатори пикът през март е заради затворените за планиран ремонт ядрени мощности. През април вносът ще бъде 110 хил. тона.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Печели или губи Starbucks от войната на кафенетата в Китай?