IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Южна Корея по време на пандемията могат да станат модел за света

Евентуален категоричен успех на президента Мун Дже-ин може да тласне и други световни лидери да се престрашат да проведат избори

18:30 | 15.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Южна Корея провежда най-мащабните избори, откакто пандемията от коронавирус се разпространи по целия свят - и това може да подтикне други държавни лидери, радващи се на широко обществено одобрение, да последват примера на азиатската страна.

Проучванията показват, че Демократическата партия на южнокорейския президент Мун Дже-ин ще спечели парламентарните избори в сряда, след като популярността на правителството му нарасна след успешното овладяване на заразата, пише Bloomberg.

Решението за провеждане на изборите контрастира с някои американски щати, които забавят президентските кампании, и Франция, която прекрати някои местни избори, след като броят на заразените с коронавирус започна да се увеличава драстично. Полша планира да проведе своите президентски избори на 10 май с дистанционно гласуване. 

Все пак, за всеки лидер, който обмисля провеждането на избори - като тези в Сингапур и Япония – евентуална голяма победа на партията на Мун може да очертая политическите ползи от провеждането на гласуване въпреки здравните рискове. Вирусът предостави възможност на южнокорейският държавен глава да възстанови нивата на подкрепа на обществеността, разклатена от икономическото забавяне, корупционните скандали, и покачващото се напрежение със Северна Корея.

Изборът на Южна Корея показва на света, че провеждането на вот по време на пандемията е възможно и може да бъде от полза за лидерите, които са се справили добре с кризата, смята Миха Хриберник, анализатор в Verisk Maplecroft.

„Избирателите вероятно ще простят предишните престъпления и ще вземат предвид решителната реакция по време на кризата“, посочва Хриберник. Въпреки това той смята, че повечето лидери по света няма да могат да се похвалят със силна избирателна подкрепа, тъй като голяма част от страните не успяха да се противопоставят успешно на пандемията в ранната ѝ фаза на разпространение.

корея корея

Сеул предприема предпазни мерки, за да осигури безопасност на избирателите. От тях ще се изисква да стоят на разстояние поне от един метър, както и да покрият лицата си, да носят ръкавици за еднократна употреба и да бъдат готови да се подложат на проверка на телесната температура. Също така избирателните секции и самите кабини ще бъдат многократно дезинфекцирани, за да се изключи риск от заразяване.

Към 14:00 ч. местно време избирателната активност в Южна Корея достига 53% от всички регистрирани избиратели, което е доста над 42,3%, регистрирани по същото време на последните избори преди четири години, сочат данни на Националната избирателна комисия.

Очаква се гласуването да приключи в 18:00 ч местно време, като резултатите от гласуването ще бъдат публикувани няколко минути след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още