IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващата предпазливост на Тръмп даде мощен тласък на азиатските индекси

„Докато настроенията се подобряват, участниците на пазара започват спокойно да се оттеглят от убежищата, създавайки разпродажба при облигациите“, заяви Хуани Джу, икономист от Mizuho Bank

12:02 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион приключиха сесията в четвъртък с повишения, след като коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на конфликта с Иран облекчиха притесненията на инвеститорите от по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия изток, информира CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 2,31% до 23 739,87 пункта. Бенмакйът Topix добави 1,63% до ниво от 1729,05 пункта.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 1,63% до 2186,45 пункта, докато хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 1,68% и затвори при 28 561 пункта Австралийският индекс ASX 200 отчете повишение от 0,83% до 6874,20 пункта.

В континентален Китай бенчмаекът Shanghai composite добави 0,91% до ниво от 3094,88 пункта. Индексът Shenzhen composite се повиши с 1,75% и затвори при 1800,63 пункта, а бенчмаркът Shenzhen component натрупа 1,79% до ниво от 10 898,17 пункта.

Към 11:30 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,36 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6861 щатски долара.

„Докато настроенията се подобряват, участниците на пазара започват спокойно да се оттеглят от убежищата, създавайки разпродажба при облигациите“, заяви Хуани Джу, икономист от Mizuho Bank. „След като и САЩ, и Иран извършиха своето „пропорционално отмъщение", ние вярваме, че не е в интерес на нито една от страните напрежението да ескалира допълнително сега", добави той.

На борсите в Азия беше организирана значителна разпродажба в сряда, след като Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу американски военни бази в Ирак. Атаките бяха в отговор на убийството на главния генерал на Иран Касем Солеймани при въздушната атака на САЩ над международното летище в Багдад от миналия четвъртък.

„Основният двигател (за борсовите играчи – бел.ред.) беше закъснялата реакция на президента Тръмп на ракетния удар от вчера, което подсказа, че той ще предприеме по-предпазлив подход от обичайното си поведение и предходните туитове“, каза Тапас Стрикланд, директор по икономика и пазари в National Australia Bank.

Ройтерс съобщи по-рано, че две ракети са били изстреляни към „Зелената зона“ в иракската столица. Това е районът, където се намират както американското и други посолства на западни държави, така и седалищата на много чуждестранни компании. По-късно в изявление на иракската армия беше съобщено, че не е имало жертви след атаките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още