IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел изгражда петата най-голяма слънчева електроцентрала в света

Проектът e част от плана на Тел Авив да генерира 10% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г.

11:30 | 10.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Израел изгражда петата най-голяма слънчева електроцентрала в света

Израел планира да започне през 2014 г. строителството на слънчева електроцентрала, която обещава да се превърне в петата най-голяма по рода си в света, съобщава Mashable. Идеята е част от мащабната визия на Тел Авив за изграждане на три структури от подобен тип, които ще ограничат зависимостта на страната от изкопаемите горива.

Оценяваната на 1,1 млрд. долара слънчева електроцентрала ще бъде в състояние да генерира 121 мегавата електроенергия, когато бъде завършена през 2016 г. Според експерти енергията е достатъчна, за да захрани 40 000 жилища.

Според информация на Inhabitat трите слънчеви електроцентрали, които планира да изгради Израел, ще добавят общо 250 мегавата към енергийния микс на страната. Това преставлява около 2,5% от цялото потребление на близкоизточната страна. Проектът ще допринесе и за плана на Тел Авив да генерира 10% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г.

Централата ще работи с помоща на хелиостати (слънчеви огледала), чрез които се отразяват слънчевите лъчи към слънчеви кули. Кулите трансформират тези лъчи в пара, която задвижва турбини за производство на електричество.

Изграждането на централата ще бъде реализирано от две чуждестранни компании – американската Brightsource и френската Alstom. Brightsource вече има опит в сферата на слънчевата енергия, като най-големият проект на компанията е Ivanpah – съоръжение, ситуирано в калифорнийската пустиня Мохаве.

Повече за слънчева електроцентрала в Израел може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
не, не... не съм казал това! ... казах: "и по-специално какво ще стане тогава и какво после... и какви са етапите на после.."какво ще стане тогава -> ще приключи подготовката - и започва етап1...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
ЗНачи новия строй иде 2020? Верно е било точно пред очите ни.. Честито на печелевшите, съболезнования на всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
Да де, аз затова никога не ви казвам повече отколкото можете да видите :))) - и по-специално какво ще стане тогава и какво после... и какви са етапите на после... -> не защото обидите ми идват в повече ;))))))) а и защото ако е по-трудно смилаемо освен че получавам само минуси /което за мен е пак положително, все пак нали "бях" нарцисист?/ ви запечатвам още повече в ограниченията ви чрез вътрешната ви злоба! - в случая просто намекнах, че Израел не е в ЕС!... ;))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха, Ха ;)))))))))))))На някой направи ли му впечатление: "Проектът e част от плана ....до 2020 г."В ЕС местния план се казва 20-20 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още