IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Япония стигна до рецесия с 40-годишно дъно?

Шиндзо Абе оставя след себе си тежка икономическа и социална криза, посочи доц. Евгений Кандиларов, анализатор на процесите в Източна Азия

12:10 | 03.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon, Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon, Bloomberg

Наследството на Шиндзо Абе не е никак цветущо –  това, което най-дълго изпълняващия длъжността японски премиер оставя след себе си е тежка икономическа и социална криза. Наследникът му ще бъде изправен пред огромни проблеми като застаряващо население, 30-процентово свиване на икономиката, търговска война с Южна Корея, и надпревара с Китай за осигуряване на търговски позиции в Европа. Така коментира ситуацията в Япония в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“ доц. д-р Евгений Кандиларов, анализатор на процесите в Източна Азия и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Според него Страната на изгряващото слънце от историческа гледна точка винаги е намирала изход от тежките ситуации.

Доц. Кандиларов поясни какво всъщност стои зад понятието „Абеномика“ и защо тя не беше достатъчна да разреши проблемите на страната.

„„Абеномиката“  е съставена от три основни стълба. Парично предлагане и правителствени разходи, финансови стимули за дребното и средно японско производство, и структурна реформа. Този подход обаче не беше увенчан с успех, тъй като основният проблем на страната е чисто демографски – застаряващо население и дефицит на работоспособно, което от своя страна води до натиск върху здравната и социалната система, и допринася за спада на производството и потреблението", посочи анализаторът. „Политиката на Абе, макар и амбициозна, се оказа недостатъчна, за да адресира ефикасно проблемите на страната. Икономиката на Япония се намира в по-тежко състояние, отколкото след Втората световна война“, посочи Кандиларов.  

Той напомни, че въпреки това, не е случайно, че Япония е трета по големина икономика в света -  „тя винаги е успявала да се справи, залагайки на мерки, свързани с повишаване на реалното производство, търсене на нови пазари, и политика за стимулиране на технологичното и иновационно развитие на страната“.

Евгений Кандиларов посочи, че освен вътрешни, Япония е изправена и пред външни проблеми – надпреварата с Китай за осигуряване на позиции в Европа и търговската война с Южна Корея.

По отношения на съперничеството с Пекин анализаторът заяви, че сключеното споразумение за свободна търговия с Европа „предоставя изключителна преднина на Токио, тъй като ефектът му ще е мащабен и от страна на инвестиции,  и от страна търговия“.

А що се отнася до търговското съревнование с Южна Корея, доц. Кандиралов поясни, че Япония  се опитва да си върне изгубените позиции в секторите на електроника, машино- и автомобилостроене, като същевременно преследва амбициите си да надхвърли сегашното ниво на технологиите.

Остава ли икономиката на Япония №3 в света? Ще се върне ли Страната на изгряващото слънце на пазара за патенти и технологии? Ще пусне ли Япония „летяща кола“ от 2023 г.?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още