IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как китайският борсов срив се отразява на доверието към страната

Волатилността е последният знак към чуждестранните инвеститори да странят от Китай

08:42 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Пекин не успя да стабилизира веднага хаоса на фондовите си пазари и това подкопа доверието в Китай и задълбочи притесненията на инвеститорите, че икономиката на страната забавя растежа си, смятат анализаторите.

Повече от 200 компании, листвани на китайската борса обявиха, че са прекратили търговията с акции, съобщи държавната медия Securities Times, цитирана от CNBC. От средата на юни насам близо 700 компании, чиито дялове са търгуват на борсите в Шанхай и Шенжен, са поискали и преустановяване на търговията с акциите им или удължаване на спирането, съобщи Reuters.

Необикновената мярка последва изказването на премиера Ли Къцян, който заяви, че правителството е сигурно в способността си да се справи с икономическите предизвикателства, и драматичен уикенд, в който Пекин представи редица стабилизационни мерки, сред които и задържане на офертите за нови акции.

„Правителството прави всичко възможно да задържи спадовете, което е обезпокоително“, заяви Питър Кардило, главен икономист в Rockwell Global Capital.

„Китайските власти заложиха репутацията си и доверието в тях, спирайки срива на пазара. Това може да е рискован политически ход, ако се провалят.“ смята Патрик Чованец от Silvercrest Asset Management.

„Държавните вестници използваха силен език, за да кажат на хората да не губят ума си и да не се погребват в ужас и страх. Китайската народна банка и правителството на страната се опитват да спрат изходящите потоци, но всичко изглежда трудно“, заяви Еван Лукас от Ig.

Изглежда, че безплодният резултат от опитите на Пекин да подобри ситуацията идва в крайно неподходящо време, докато страната се опитва да засили позициите си на глобалните пазари.

Освен това волатилността е последният знак към чуждестранните инвеститори да странят от Китай, счита Джо Зидъл от Richard Bernstein Advisors. „Бих продължил да избягвам Китай“, заяви той и допълва, че дори някои да смятат, че инвестициите в Китай са стойностни и евтини, когато се погледне към икономическите данни, нещата не стоят така. „Така, че докато политиците се опитват да подобрят доверието, фундаменталните фактори са лоши“, счита той.

Припомняме, че данните за производствения PMI, отчетени от HSBC и Markit Economics, които излязоха миналата седмица, показаха, че втората по големина икономика в света се е свила.

Ако правителството не успее да спре разпродажбите на капитал, ще станем свидетели на две неща, смята Айдан Яо, главен икономист в AXA.

Продължаването на спада би могло да засегне инвестиционните продукти на банки, брокери, застрахователи, причинявайки зараза във финансовата система, а след това и в реалната икономика, счита той. Това ще засегне и усилията на Пекин да предприеме ключови реформи, като либерализиране на финансовия сектор, погасяване на части от дълга и обновяване на държавните предприятия. Ето защо възвръщането на пазарните ръстове са на първо място за китайското правителство.

Едва ли китайските акции ще се отлепят от дъното докато правителството, вероятно чрез централната банка, не стане купувач от последна инстанция, счита Bank of America Merrill Lynch.

И все пак, ако Китайската народна банка изпълни ролята на купувач от последна инстанция, и стане основният източник на ликвидност на китайския фондов пазар, това ще наруши доверието в нея и ще постави юана под натиск.

Aidan Yao подкрепя това мнение, като смята че централната банка на Китай не би искала да  рискува доверието в себе си, като изцяло се ангажира в спасяването на пазара на собствен капитал.

Повече за състоянието на китайския фондов пазар разказват Мартин Илиев от ТВ Bulgaria ON AIR и Свилен Колев от Investor.bg

 

Още коментари може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още